Најутицајнија бошњачка Странка демократске акције (СДА) БиХ Бакира Изетбеговића затражила је хитну заштиту границе према Србији, како би се онемогућио пролазак миграната на територију те земље.

СДА ће, кажу, наставити да инсистира на ангажовању ненаоружаних припадника Оружаних снага БиХ, који би требало да поставе инжењерске препреке на источној граници и на мигрантским рутама.

Та странка је на синоћњој седници Председништва подржала план за управљање мигрантском кризом министра безбедности Селма Цикотића, који је на тој позицији заменио Фахрудина Радончића. Радончић је поднео оставку због јер је СДА наводно опструисала његов план за решење мигрантске кризе у БиХ.

СДА тражи и јачање капацитета Граничне полиције, како у људству, тако и у техничком смислу.

Очекују, кажу, да се у решавање мигрантске кризе укључе полицијске и безбедносне агенције из свих делова БиХ и формирање мешовитих тимова, које би под командом Граничне полиције појачали присуство и контроле у граничном појасу.

Од федералне и кантоналних полиција траже да појачају контроле у градовима и одлучније кажњавају мигранте који нарушавају јавни ред и мир.

Од државног и других тужилаштава траже ригорозније процесуирање миграната који нарушавају јавни ред и мир и крше законе БиХ, као и да процесуирају особе укључене у прихват и транспорт миграната и трговину људима.

Од Тужилаштва БиХ траже да одмах покрену поступак против министра унутарњих послова РС и других званичника овог енитета који су јавно признали да помажу мигрантима у транспорту према Унско-санском кантону, јер то, како наводе, представља кривично дело, саопштено је званичном сајту СДА БиХ.

Leave a Reply