ПРЕДСЕДНИЦА Републике Српске (РС) Жељка Цвијановић изјавила је да у БиХ нема потребе за било каквим сукобима и да су беспотребни позиви да ЕУФОР и НАТО интервенишу.

Цвијановић је, коментаришући позив лидера СДА Бакира Изетбеговића да НАТО и ЕУФОР појачају присуство у БиХ, оценила да су такве изјаве „глупости“, преноси РТРС.

– Посао је ЕУФОР и НАТО да реагује на шта? Да иду на Републику Српску, да дисциплинују Србе. Шта да раде, да кажу Хрватима да ћуте што траже легитимно представљање – рекла је Цвијановић.

Она сматра да Изетбеговић дужи низ година проводи агенду која искључује било какав дијалог у оквиру БиХ и да има инвазивну политику која је озбиљан реметилачки фактор у оквиру региона.

Цвијановић је додала да Изетбеговић настоји да привуче међународну пажњу зато што је, како је навела, „неспособан, некапацитетан и неопредељен да разговара с било ким искрено у оквиру БиХ“.

– Он говори о концепту лажне мултиетничности, а ми о концепту искрене и праве. Ми говоримо да је Устав озбиљна ствар у свакој држави и да се требамо придржавати Устава, а он говори о томе да га требамо искривити – истакла је Цвијановић.

Указала је да представници РС говоре да треба имати унутрашњи дијалог, што у оквиру БиХ значи и Срби и Хрвати и Бошњаци, и поштовање одређених ствари и прописа, а да Изетбеговић ради све супротно од тога.

– Он каже да нам не треба дијалог, фингира да је укључен у дијалог када нам дођу међународни представници, а у суштини ради само оно што јесте призивање и споља и изнутра свих оних фактора који треба да се обрачунају са Републиком Српском – сматра Цвијановић.

Додала је да Изетбеговић није човек суживота.

Према мишљењу Цвијановић, ситуација у БиХ је „прилично болесна“ и треба да се „лечи“ адекватним средствима, а то значи политичким методама, разговорм, дијалогом.

– Никакав НАТО, ЕУФОР, никаква војска, нити оружане снаге, домаће или било које друге, нису део разрешења проблема овде, већ је то дијалог, на који Изетбеговић и многи у Сарајеву, нажалост, нимало нису спремни – нагласила је Цвијановић.

Оставите Коментар