ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је синоћ да лидер СДА Бакир Изетбеговић доживљава БиХ као пашалук и поручио да без хрватског народа у БиХ неће ни бити Босне и Херцеговине.

– Изетбеговић БиХ дозивљава као пашалук у којем он има посебно место. Кад се пробуди, помоли и попије кафу очекује да га сви следе. Не може још да разуме да БиХ може искључиво да функционише као заједница три конститутивна народа – навео је Човић коментаришући изјаву Изетбеговића да Хрвати имају 46 позиција у државним и ентитетским институцијама науштрб Бошњака.

Говорећи о томе да ли је за БиХ опаснији „бошњачки унитаризам“ или „српски сепаратизам“, Човић је за ХРТ рекао да „унитаризам храни сепаратизам“.

– Бојим се да најбројнији народ у БиХ иде кривим путем – рекао је Човић.

Коментаришући недавне изјаве српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да се избор хрватског члана Председниства БиХ договара у џамијама и уз посредовање верских службеника, Човић је рекао да то није никаква тајна.

– Већ друго времена Исламска заједница БиХ (ИЗБИХ) има посебно место у политици БиХ. То се не скрива. Сигуран сам да је заједно са ИЗБиХ и политиком Бошњака направљен врло јасан план и нужна логистика да се изаберу два бошњачка члана Председништва БиХ. До краја су у ово инволвирани представници ИЗБиХ и то је сасвим извесно – навео је Човић.

Он је оценио да је време за договор око измена изборног закона практично истекло.

Како је навео, то време је било ограничено на ову протеклу, неизборну годину.

– Морамо искористити време које је пред нама како бисмо пронашли решење. Ја сам сигуран да ћемо ми морати да направимо измене изборног закона. Ја још гајим оптимизам – поручио је лидер ХДЗ-а БиХ.

Изетбеговић је синоћ рекао да се чини све да се Хрвати, као најмалобројнији народ, „осећају релаксирано“ у БиХ и навео да Хрвати од 300 важних позиција имају 46 позиција „преко онога што им Устав гарантује“.

Он је рекао и да не види бошњачки унитаризам у БиХ и оптужио српског члана Председништва БиХ Милорада Додика да чини све да БиХ буде једна неуспешна прича.

Оставите Коментар