Странка демократске акције Бакира Изетбеговића тражи од земаља гаранта Дејтонског мировног споразума и Kанцеларије високог представника да предузму, како наводе, одлучне и конкретне активности како би се спречила ескалација којом прети Милорад Додик, поредећи га притом са Радованом Kараџићем.

  • Таква реакција изостала је када је сличне кораке “91. и “92. године подузимао Радован Kараџић и то је резултирало ужасним сукобом, ратним злочинима и геноцидом – саопштено је из СДА.

Позвали су да тадашња грешка не буде поновљена.

Повод за овај захтев је јучерашња седница Главног одбора СНСД-а, на којем је усвојена декларација, коју СДА тумачи, како наводе, претњом да ће се у најскоријем периоду Република Српска повући из свих државних институција или већине, те да ће, између осталог, формирати војску.

Сматрају да су званични документи које је усвојио Главни одбор СНСД-а, у којима се најављује неуставно укидање закона БиХ, забрана деловања државних институција на територији ентитета Републике Српске употребом силе, „представљају најозбиљнији насртај на уставноправни поредак БиХ и директно кршење Дејтонског мировног споразума“.

„Садржај Информације о пренесеним надлежностима РС-а на ниво Босне и Херцеговине и поступку враћања надлежности и Декларације о уставним принципима и Закључака Главног одбора СНСД-а, представљају потврду намере режима Милорада Додика да изазове сукобе и угрози стабилност и мир у Босни и Херцеговини, а последично и у целом региону“, наводи се у саопштењу.

Оставите Коментар