Хрватска набавља америчка оклопна пешадијска возила типа Бредли, а недавно је за ремонт десет летелица платила више од 30 милиона долара.

Мађарска је за 500 милиона евра наручила ракете и нове хеликоптере. Румунија се наоружава системима „патриот“, као и Бугарска, која је купила осам борбених авиона Ф-16.

Осим набавке шест мигова, из Русије је у Србију крајем јула стигао део донације од укупно 30 модернизованих тенкова Е72, и исто толико оклопних возила пешадије.

До краја године очекује се испорука седам руских хеликоптера МИ35 и МИ17.У плану је и модернизација ПВО системима „Бук 2“ и „Панцир“. Наоружава се и војска БиХ. Први контигент стигао је из Америке, два половна хеликоптера „Хјуи 2“.

Захваљујући својој политици војне неутралности, Србија оружје набавља и на „истоку“ и на „западу“. Сам председник Србије Александра Вучић је рекао да се Србија искључиво руководи економском логиком и када купује војну опрему и оружје.

Може ли то да буде оптерећујуће за земљу која жели да очува своју сувереност и са стране истока И са стране запада? Да ли Србију та неутралност много више кошта? Да ли је у току регионална трка у наоружању?

За Прву ТВ о овој осетљивој теми причао је проф. ФПН -а Драган Симеуновић и Дарко Обрадовић, из Института за националну и међународну безбедност.

„Може се рећи да је кренула нека балканска утакмица. Улаже се велика свота новца у војску. И то треба да брине становнике Балкана. А то је последица уласка регионалних земаља у пактове“, каже Симеуновић.

Он се осврнуо да је војна индустрија једна од најважнијих на свету. Поготово када је реч о САД.

Професор ФПН-а је указао да Србија мора да се укључи у ту трку, јер земље око нас (чланице НАТО) издвајају велике своте новца за куповину авиона, тенкова, пво система.

Румунија, Бугарска, Мађарска и Хрватска прилагођавају се НАТО стандарду.

Сименуновић се осврнуо на то шта је у овом тренутку „црвена линија“ између НАТО пакта и Русије. Kако каже, то је у овом тренутку Kрим.

„Међутим, на Балкану није све упаковано како САД жели. Румунија је чланица НАТО, а иза њених леђа је Србија, која је војно неутрална, бомбардована, а блиска са Русијом“, објашњава Симеуновић.

Оставите Коментар