Kлијент Загребачке банке из Новаље је доказала суду да је цели уговор који је склопила с банком о кредиту у швајцарским францима ништаван и да банка мора да јој врати цели износ кредита.

Ради се о готово 84.500 евра с каматама.

Удружење Франак је саопштило да је донета још једна пресуда којом је утврђено да је уговор у швајцарским францима ништаван, али да је то прва пресуда којом је неправоснажно утврђено колико тачно новца банка мора због тога да плати потрошачу.

Пресудом из Задра утврђено је да Загребачка банка мора да врати 630.000 куна (84.500 евра), да плати затезне камате и још и 62.000 куна (8.300 евра) судских трошкова.

Индекс наводи да ће банка на крају платити преко милион куна, при чему је кредит био склопљен на 550.000 куна (116.000 швајцарских франака).

У питању је, иначе, конвертован кредит, али то суду није било од значаја.

– Важно је рећи и то, да осим одлуке о ништетности ЦХФ уговора, Врховни суд РХ ускоро мора одлучити и о споменутим извануговорним обвезама везаним за обештећење по колективној пресуди у случају франак за конвертиране уговоре о кредиту. То значи, након што је утврдио да конверзијом није изгубљено право потрошача на тужбе, ВСРХ сада мора утврдити и математички обрачун обештећења – наводи се у саопштењу удружења.

Оставите Коментар