Дојче банку, највећу немачку и европску комерцијалну банку, потреса највећа криза у њеној историји. Званичници банке затражили су од Меркелове 150 милијарди евра, али канцеларка одбија ту могућност

Америчко Министарство правде од ње тражи 14 милијарди долара због улоге коју је имала у светској финансијској кризи изазваној продајом другоразредних хипотекарних кредита. Тамошња штампа је објавила да је канцеларка Ангела Меркел одбила захтев да је спасава државним парама.

Све последице није лако предвидети, кажу упућени, а најгори могући сценарио је поновно избијање банкарске кризе у европској монетарној унији.

– Реч је о највећој европској комерцијалној банци, системски важној, јер се промене код таквих банака одражавају на цео глобални банкарски систем, а највеће последице могао би да има банкарски сектор ЕУ – изјавио је за „Политику” Бошко Живковић, професор београдског економског факултета. – Вредност акција Бундес банке су много пале, што је последица реаговања тржишта, а најгори могући сценарио је да опет избије банкарска криза у еврозони. Вероватноћа да се тако нешто догоди је велика, јер си и италијански и грчки банкарски системи у лошем стању.

Према писању агенција, акције ДБ су изгубиле више од половине вредности од јануара ове године, након што је банка укњижила губитак од готово седам милијарди евра у 2015. години. Одбијање Меркелове да одмах прихвати државну интервенцију којом би спасавала Дојче банку, Живковић тумачи као покушај да се настала ситуацији смири, јер би она представљала велики буџетски издатак који би увећао јавни дуг. Иако је директор највеће немачке кредитне институције Џон Крајан, изјавио да ДБ није потребна помоћ државе, Живковић сматра да је неопходна сума за интервенцију вероватно знатно већа од поменутих 14 милијарди долара.

– Дешавања са Дојче банком на српски банкарски систем могу бити двојака – каже Живковић. – Прва могућност је да дође до повлачења капитала уложеног у наш систем. То би променило постојећи тренд раста одобрених кредита, што би довело у питање наставак раста српске привреде. Друга претња је да криза ДБ смањи конјунктуру у Европској унији. Ако би се криза развила у ширим размерама, она би успорила раст у ЕУ, а тиме и даљи раст нашег извоза на то за нас главно тржите, као покретача опоравка српске привреде.

Живковићев колега Ђорђе Ђукић је убеђен да тешкоће Бундес банке неће имати последице по банкарски систем у Србији и њену привреду.

– Тешкоћа Бундес банке сигурно неће погодити српски банкарски систем, као ни њену привреду – изричит је Ђукић, професор. – Неће се повећати камате у Србији због кризе ДБ, нити ће се смањити одобравање кредита здравим клијентима. Зато што у Србији преовлађују стране банке, које нису везане за ову немачку банку, а матицама десет највећих банака које послују у нашој земљи не прети опасност од мањка капитала.

Ђукић сматра да је случај Бундес баке показао да стрес тестови европске централне банке нису открили могуће ризике да ће банка доћи у зону да нема довољно капитала да их покрије. Контроле су се показале неефикасним, а ово што се догађа са ДБ је, заправо, тест за Европску унију, а поготову за Немачку, која се залагала да порески обвезници не сносе ризик губитка или пропасти неке банке због одлука њихових управа, већ да тај цех плате њихови акционари.

Ђукић је убеђен да случај ДБ неће уздрмати европски банкарски систем. Он тврди да до озбиљнијих поремећаја у еврозони неће доћи, јер већина банака нема такве проблеме зато што су испуниле и више од онога што захтева регулатива „Базел III”.

Али једна ствар је апсолутно сигурна, пише овим поводом Дојче веле. Уколико се Дојче банка заиста нађе у великим проблемима, може се поћи од тога да ће на крају банку морати да спасавају порески обвезници. И то без обзира на то шта су владе овог света, а пре свих Ангела Меркел, некада обећале. А обећале су да порески обвезници никада више неће морати да спасавају неку банку. И закључује: Каква глупост!

НБС: Србија не држи девизне резерве у Дојче банци

„Народна банка Србије пласира девизне резерве у складу са начелима сигурности и ликвидности, а на основу Смерница за управљање девизним резервама Народне банке Србије”, саопштила је „Политици” наша централна банка. „У складу са овим смерницама, у циљу управљања кредитним ризиком, Народна банка Србије је одредила високе критеријуме за инвестирање девизних резерви у банке, према којима је дозвољено пласирање средстава код банака минималног композитног кредитног рејтинга АА. С обзиром на то да Дојче банка не испуњава ове критеријуме, девизне резерве се не пласирају код ове банке.”

Додик: Босна ће имати проблема

Председник Републике Српске Милорад Додик гостујући недавно на Хепи телевизији поменуо је и кризу Дојче банке, која је у безизлазној ситуацији и не дозвољава повлачење депозита, те упозорио да се у тој банци налази депоновано шест милијарди евра девизних резерви Централне банке БиХ. Према његовим ријечима, неко је у Сарајеву, под утицајем западњака, све девизне резерве Централне банке БиХ, депоновао у Дојче банку.

Централна банка БиХ је то демантовала наводећи да има рачун у овој банци преко кога обавља трансакције и да се на њему налази око један одсто девизних резерви.

Светски економски аналитичари оцењују да пропаст Дојче банке претставља највећу претњу светском, али првентствено европском банкарском систему.

Прочитајте још:  ИЗЕТБЕГОВИЋ ЗАПРЕТИО ДОДИКУ: Проћи ћеш као Садам и Гадафи!

ТРАМПОВ СТРИЦ ПОКРАО ТЕСЛУ: Објављена тајна документа ФБИ, потврђена легенда о “Зраку смрти“! (ФОТО)

Извор: Политика