Руски Липецк, град-побратим Лазаревог града, поклониће Крушевцу споменик са барељефима „Војник“, „Пламен“ и „Орден победе“ у част погинулим војницима Црвене армије приликом ослобођења града у Другом светском рату.

Овај споменик биће наредних дана постављен поред постојећег обележја црвеноармејцима на Расини, на којем су исписана имена настрадалих ослободилаца. Три барељефа су већ стигла у Крушевац, а радници већ припремају постоља где ће ускоро почети њихово постављање.

  • Иницијативу за подизање споменика са барељефима поднели су, 21. фебруара 2020. године, Липецка регионална јавна организација „Савет ветерана ваздухопловних снага и ратних ветерана“ и Српски савез ветерана „Борбено братство Србије“. Споменик представља спомен-обележје сачињено од постамента и три барељефа – наводи се у одлуци коју је недавно усвојила Скупштина Града Крушевца.

Липецк је платио трошкове израде, а сносиће и трошкове допремања и постављање обележја, док је обавеза Града Крушевца да изради структуру за споменик.

Аутор ова три барељефа за ослободиоце је Кривопусков Генадиј Васиљевич, син војног ветерана, признат аутор у Липецку. И за овај град, како се види из дописа његове градоначелнице Евгеније Јуријевне Уваркине, подизање обележја црвеноармејцима у Крушевцу представља важан догађај.

  • Већ низ година одржавамо пријатељске односе са Крушевцем у циљу међусобне комуникације, размене искустава и достигнућа, упознавања са историјским и културним наслеђем наших братских градова – написала је Уваркина.

На Дан победе, 9. маја, у Крушевцу, представници града и делегације борачких организација редовно полажу венце и на Споменик црвеноармејцима поред којег ће се наћи барељефна обележја.

Илија Омић, председник Субнора у Крушевцу, често је говорио о руским жртвама за ослобођење.

  • Прво су страдала тројица војника, у Капиџији, потом њих 13 у Крушевцу, а мртвог војника нашли су и у Лазарици, где имамо посебан споменик – каже Илија Омић. – Руси су нам, неспорно, увек притицали у помоћ, кроз векове.

Уговор о братимљењу са Липецком потписан је на Видовдан 2016. године. Три године касније, делегација овог града уручила је одликовања ратним војним инвалидима Крушевца, потписан је Споразум о сарадњи организација ветерана, а сарадња је остварена и на нивоу регионалних привредних комора.

НИ ТРАГА ОД СТАРОГ БРОНЗАНОГ РАТНИКА

Приликом братимљена Липецка и Крушевца, дотакнута је и тема рестаурације Споменика војницима Црвене армије, који је био подигнут после Другог светског рата. Он је, међутим, шездесетих година прошлог века уклоњен током реконструкције главне улице и изградње хотела „Рубин“. Бронзани ратник, као и поједини делови споменика чувани су у депоу Градског музеја до осамдесетих година, али где је тај монумент данас, како нам је предочено, није познато.

СРЕДИШТЕ ОБЛАСТИ НА ВОРОЊЕЖУ

Град Липецк је административно средиште Липецке области у руском Централном федералном округу. Налази се на обалама реке Вороњежа који је у сливу Дона, око 508 километара југоисточно од Москве. Према попису становништва из 2011. године, у самом граду је живело више од 500.000 становника.

С. Бабовић

Оставите Коментар