Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (Centre for International Relations and Sustainable Development) – CIRSD је међународна организација из Београда која се бави јавним политикама. Председник ове организације је Вук Јеремић, оснивач и председник  Народне странке. Поред Вука Јеремића, у оквиру деловања организације CIRSD учествује и Здравко Понош, као извршни директор. Осим њих, ту је и Никола Јовановић, који је програмски директор ове организације. Посебно је интересантно да је шеик Тидијан Гадио (Cheikh Tidiane Gadio), који је члан саветодавног одбора ове организације прошле године ухапшен у Њујорку за међународно прање новца. Заједно са њим ухапшен је и Патрик Хо који је више пута долазио у Београд као специјални гост CIRSD-а.

Организација CIRSD је током претходног периода добила већи број страних донација, које су омогућиле њено функционисање и деловање. Оно што Истрага жели да пита председника и остале чланове ове организације јесте чему је тај новац намењен и како је употребљен? У даљем тексту бавићемо се новцем који је организација CIRSD добила од страних донатора.

За почетак, говорићемо о донацијама које је организација CIRSD добила из европских земаља. Држава из које је у CIRSD стигло највише новца јесте Немачка. Катарска амбасада у Берлину донирала је чак 200.000 евра овој организацији. Друга европска држава из које су стигле донације је Кипар. Организација Estix Technology Corporation Limited уплатила је CIRSD-у 199.967 долара.

Када говоримо о европским земљама из које су стигле донације за Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (CIRSD), посебно су интересантне оне које су стигле из Швајцарске. Организација Smart engineering више пута је донирала новац CIRSD-у да би на крају укупан износ пристиглог новца био 180.000 евра. Друга организација из ове дражаве која је донирала новац је Blanville Trading, и то 25.000 долара. Међутим, посебно бисмо истакли да је приватно лице Милош Релић уплатило је овој невладиној организацији још 50.000 долара.

Као што је био случај и са невладиним организацијама о којима смо раније писали, одређени део новца пристигао је из Сједињених Америчких Држава. Permanent mission of Q to UN донирала је CIRSD-у 120.000 долара, а Friends of the center for int. relations још 30.000 долара. Из Уједињених Арапских Емирата стигле су донације у износу од скоро 200.000 долара и то из Horizon companies int. admin.

Донације су у CIRSD стизале и са неких других крајева света, па је тако из Монголије у ову невладину организацију стигло 200.000 долара из организације Brown Stones Investment. Новац је пристигао и из Сингапура, одакле је CIRSD добио још 20.000 долара, и то од Mundipharma Pte Limited и Guilford Enterprises Limited.

Као што сте и сами могли да прочитате у овом тексту, организација CIRSD добила је баснословне суме од страних организација и компанија. Оно шта желимо да питамо јесте:

  1. Чему је тај новац намењен?
  2. Шта је то што би ова организација и њени чланови требало да ураде како би га оправдали?
  3. Како је баш ова организација, у мору многих других, изабрана да баш у њу доспе овај новац?
  4. Како хапшење једног од чланова саветодавног одбора утиче на даљи рад ове организације и да ли су остали чланови CIRSD-а знали за радње којима се бавио Шеик Тидијан Гадио?

Оставите Коментар