Белгија је најавила да ће вратити златни зуб убијеног афричког лидера Патриса Лумумбе у покушају да се искупи за колонијалне злочине које је починила на подручју централне Африке.

Посмртни остатак убијеног лидера Републике Kонго биће враћен његовој породици у тренутку када се Брисел суочава са својом крвавом прошлошћу и насилном експлоатацијом коју је Белгија спроводила у централној Африци, преноси лондонски дневник Гардијан.

Реликвија је све што је остало од Патриса Лумумбе, првог премијера Демократске Републике Kонго, познате раније под именом Република Kонго.

Лумумбу, који је био икона борбе против колонијализма у Африци, убили су сепаратисти и белгијски плаћеници 1961. године.

Убице су раствориле његове посмртне остатке у киселини, али зуби су сачувани као сабласно подсећање на ликвидацију овог харизматичног афричког политичара.

Лумумбин син Роланд изјавио је да враћање зуба значи да породица коначно може да „се опрости и ожали Патриса Лумумбу“.

„Не могу да кажем да је тај осећај радостан, али за нас је позитивно што можемо да сахранимо вољену особу. Његова душа ће моћи да почива у миру, а нама је то важно“, рекао је Роланд Лумумба.

Kао пан-афрички лидер који је одиграо кључну улогу у борби за независност своје земље, Лумумба је 1960. године постао и први демократски изабрани председник Демократске Републике Kонго, пре тога познате као Република Kонго.

У року од само годину дана, постао је жртва хладноратовске политике и унутрашње борбе за власт и покушаја побуњеничке групе у провинцији Kатанга богатој минералима да се отцепи.

Западни званичници су били забринути да би Лумумба могао да се приближи Совјетском Савезу и затражи заштиту што би Москви омогућило приступ стратешким природним ресурсима као што је уранијум, наводи Гардијан.

Оставите Коментар