1963. године подигнут је велелепни споменик браћи Газданов где је приказана њихова мајка и седам белих ждралова како узлећу

Википедија/Военное обозрение

Прошло је 77 година од кад је СССР без објављења рата напала Хитлерова Немачка. Ово је прича о жртви седморице браће из малог осетског села Џуарикау за свој народ и отаџбину, и родитељској тузи, какву је мало ко у свету осетио.

Дан након нацистичког напада на СССР почеле су прве војне мобилизације свих рођених од 1905 до 1918. године. Позив је дошао и петорици браће Газданов. Шести, Шамиљ, служио је у Црвеној армији од 1937. године и ратна година га је затекла као војника. Седми, најмлађи брат Хасанбек, рођен 1921. није желео да остане кући и јавио се у војну команду заједно са својом браћом.

Већ у јуну-јулу сви су били на фронту. Септембра 1941. године гине најмлађи брат, заправо нестаје у акцији. За њим гине и храбри Махарбек Газданов док је бранио приступ Москви, а који је до рата био учитељ.

Хаџисмел је погинуо у одбрани Севастопоља почетком 1942. године. Вест о његовој погибији сломила је мајчино срце. У кући је сада остао само отац са трудном снахом. Једини од седморо браће који је успео да се ожени пре рата био је Џарахмет, али није доживео рођење ћерке. Погинуо је код Новоросијска, четврта жалост у кући Газданових.

У боју под Кијевом гине и Созирко. Најстарији од браће Магомед нестаје у августу 1943. током стратешке операције при блокади Крима од стране совјетске војске.

Поручник гарде и носилац 4 ордена, Шамиљ Газданов гине у новембру 1944. године у Латвији при протеривању нациста.

На прагу куће тада умире и њихов отац Асамат. Умро је док је у рукама држао малу унуку и видео са прага како долазе старешине да му јаве жалост. Шест пута је преживео њихов долазак. Седми није могао.

1963. године, недалеко од њиховог села Џуарикау, на магистралном путу подигнут је велелепни споменик браћи Газданов где је приказана њихова мајка и седам белих ждралова како узлећу. Споменик се налази 30-так километара од главног града Северне Осетије, Аланије.

Дагестански песник Расул Газматов пет година касније посетио је споменик и написао је своју чувену песму „Ждралови“, једну од најпознатијих песама Великог отаџбинског рата.

Извор: glasmoskve.rs

--