Независни аналитичар одбране Kонрад Музика рекао је за „Sky News“ да „све указује да ће се Белорусија у будућности придружити рату“.

Музика је белоруске оружане снаге описао као „неку врсту мистерије“ и додао да се регуларне јединице белоруске војске од априла практично без престанка обучавају, а недавно је ажурирала информације о војним резервистима.

„Интензитет и обим војне активности белоруских оружаних снага је на највишем нивоу од краја Хладног рата. Никада нисмо видели такав ниво обуке белоруских снага. Од краја априла су спроводе обуку која се односи на практично сваку војну активност која би им била потребна у случају да буду укључени у рат“, рекао је Музика.

„Они су тестирали и своје капацитете за мобилизацију, па су недавно објавили да су завршили ажурирање података о свим војним резервистима у Белорусији“, рекао је он и додао: „То значи да је резервни систем сада спреман за мобилизацију. Оно што им сада треба је само политичка одлука да се крене у мобилизацију и рат.“

„Не знамо да ли ће се то догодити или не, јер немамо увид у ток мисли белоруског председника Александра Лукашенка. Али све указује на то да ће се Белорусија у будућности укључити у рат“, рекао је аналитичар.

Оставите Коментар