БЕЛОРУСИЈА, која је тренутно посматрач, одлучила је да постане пуноправни члан „шангајске породице“, рекао је председник Александар Лукашенко на састанку са генералним секретаром ШОС Џанг Мингом у Самарканду.

– Радећи као посматрач у организацији, одлучили смо да је време да постанемо пуноправни члан наше ‘шангајске породице’. Знам да сте нас подржавали и подржавате на овом путу. И веома смо вам захвални за ово – рекао је шеф државе.

Он је подсетио да је Белорусија почела да сарађује са ШОС пре 12 година, када је та организација „само покушавала да се уклопи у светски поредак“.

– Тада је ШОС била још млада организација… Сада се Шангајска организација за сарадњу је будућност, веома утицајан пол – нагласио је Лукашенко.

Минск је ове године званично поднео захтев за улазак у ШОС као пуноправни члан. Планирано је да то буде разматрано на самиту у Самарканду.

Белоруски лидер борави у радној посети Узбекистану како би присуствовао самиту Шангајске организације за сарадњу, који се одржава од 15. до 16. септембра.

Оставите Коментар