Белорусија почиње да увози нафту из САД, изјавио је министар спољних послова Белорусије Владимир Макеј, док је америчка страна потврдила да су спремни да удовоље потребама Белорусије за увозом енергената.

„То је омогућено након договора који су постигнути током посете америчког државног секретара Мајка Помпеа Белорусији 1. фебруара 2020. године и састанка са председником Белорусије Александром Лукашенком“, прецизирао је министар.

Он је додао да ће Минск наставити да јача партнерске односе са САД, што ће бити допринос заједничким напорима у превазилажењу несугласица у евроатлантском простору и Евроазији

У међувремену, амерички државни секретар Мајк Помпео потврдио да су САД спремне да удовоље потребама Белорусије за увозом енергената.

„Као највећи произвођачи нафте и гаса на свету САД су спремне да удовоље потребама земаља за увозом које, као и Белорусија, желе да извуку корист из повећања енергетске безбедности диверзификацијом испорука и трговине, заснованој на америчим комерцијалним вредностима, као што су слободно предузетништво, владавина закона и транспарентно закључивање споразума, без корупције“, рекао је Помпео.

Белорусија диверзификује испоруке нафте у своје рафинерије услед неслагања око цене са главним добављачем – Русијом. Поред тога што купује руску нафту која се испоручује преко нафтовода „Дружба“ и железницом, Белорусија користи и алтернативне маршруте превоза сировина до својих рафинерија.

Раније је портпарол белоруског државног концерна „Белнефтехим“ Александар Тишченко изјавио да ће први танкер са 80.000 тона америчке нафте стићи у литванску луку у граду Клајпеда. Раније је саопштено да Белорусија рачуна на испоруке америчке нафте цевоводом из Пољске.

Leave a Reply