Размештање пољских 10.000 војника на заједничкој пољско-белоруској граници је озбиљна војна активност, саопштило је белоруско Министарство одбране, истичући да о томе нису добили никакво обавештење од Варшаве.

„По мишљењу Министарства одбране Белорусије, распоређивање 10.000 пољских војника на пољско-белоруску границу, како је саопштио пољски министар добране 25. октобра, представља озбиљну војну активност“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да одвијање такве активности без обавештавања белоруске стране представља кршење билатералних споразума о регионалним мерама које се тичу безбедности и поверења.

Тим споразумима је предвиђено, наводе у белоруском Министарству, обавештавање о војним активностима у којима учествује преко 6.000 војника и позивање посматрача.

Министарство је саопштило и да за оптужбе које стижу из Варшаве о томе да белоруски војници наводно повређују пољску границу и да су умешани у кризу са мигрантима нема никаквих доказа и да пољска страна циљано политизује ситуацију.

„Белоруско Министарство одбране сматра да су оптужбе пољске стране без доказа и основа… Министарство националне одбране Пољске није усмерено на конструктивно решење проблема и намерно подиже ситуацију која има конфликтни потенцијал на политички ниво“, оценило је белоруско Министарство одбране.

У Министарству наводе да је синоћ, на иницијативу пољске стране, у Варшави одржан састанак војног аташеа белоруске амбасаде у Пољској Алексеја Бортника и представника пољског Министарства одбране због навода да белоруски војници повређују пољску границу и имају везе са мигрантском кризом.

„При томе нису предочени никакви докази“, истиче се у саопштењу.

Подсетимо, Литванија, Летонија и Пољска у последње време говоре о све већем броју илегалних миграната које приводе на граници са Белорусијом, оптужујући Минск је покретач кризе.

Минск то одлучно демантује, а белоруски председник Александар Лукашенко раније је напоменуо да Минск више неће ограничавати прилив илегалних миграната у земље Европске уније, јер због санкција Запада „за то нема ни новца ни снаге“.

Због ситуације на граници пољски председник је у пограничним областима увео ванредну ситуацију, а границу обезбеђују војска и полиција.
Подсетимо, у понедељак су мигранти на граници покушавали да пређу на силу.

Они су покушали да савладају бодљикаву жицу, а граничари су употребили сузавац. Представник пољске граничне страже изјавио је да белоруске снаге безбедности нису упутиле колону од неколико хиљада миграната на прелаз са Пољском, већ ка зеленој граници.

Због ситуације са илегалним мигрантима који покушавају да из Белорусије уђу у Пољску, у Варшави ће се у уторак одржати ванредна седница парламента о кризи на граници.

Оставите Коментар