Сви родитељи деце која у Београду похађају први и други разред основних школа од данас до 30. септембра могу да се јаве Фондацији за младе таленте за доделу бесповратних средстава у висини основног пакета штампаних уџбеника, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

  • Позив расписан прошле недеље активан је од данас и сви родитељи и законски заступници деце могу да се пријаве Фондацији да би добили новац у вредности четири уџбеника – за српски, односно матерњи језик, математику, свет око нас и обавезни страни језик – рекао је Весић за Танјуг.

Средства која ће добити зависи од цене уџбеника изабраног издавача, рекао је Весић и додао да ће сви добити око 6.000 динара.

Да би добили новац потребно је, како је прецизирао, Фондацији доставити три документа. Потребна је изјава, потврда да је дете уписано у први или други разред у којој су прецизирани уџбеници и издавачи.

  • Те потврде су у школама, потребна је очитана лична карта или копија и копија платне картице са бројем жиро рачуна на који ће се уплатити новац. То су три документа. Могуће је обавити пријаву онлајн и нема потребе да долазе и доносе документа или да их шаљу – рекао је Весић и додао да сви који желе могу да пријаву предају на шалтер Скупштине града.

Весић је нагласио да је са свих нешто више од 180 школа договорено да секретари помажу родитељима да се пријаве онлајн за добијање средстава.

  • Нећемо чекати 30. септембар да се сви пријаве, родитељи ће добијати новац на жиро рачун чим Комисија утврди да су услови испуњени – рекао је Весић.

Према његовим речима, родитељи који се пријаве онлајн добијаће аутомаски уз поруку да им је пријава прихваћена и тачан износ колико новца ће им бити уплаћено.

  • На тај начин, Град жели да стане иза родитеља када су највећи издаци, и на тај начин стоји иза више од 34.000 родитеља деце првог и другог разреда – рекао је Весић.

Заменик градоначелника рекао је да ће родитељи од трећег до шестог разреда бити позвани од 1. септембра, када почиње подела таблета уз који ће добити и картицу Телекома са бесплатним интернетом.

Сва деца, без обзира каквог имовинског стања су њихови родитељи, добиће таблете – 67.592 дечака и девојчица, рекао је Весић и нагласио да ће таблети бити осигурани и свако губљење или оштећење платиће осигурање.

  • Свако дете ће добити и код за добијање дигиталних уџбеника, то је велика ствар и Београд ће бити изнад свих других престоница у Европи. Београдска деца ће имати оно што немају деца Лондона, Беча и Париза – рекао је Весић.

Додао је да после три године таблети постају власништво деце и њихових родитеља.

Према Весићевим речима, то је начин да се да додатни допринос ери дигитализације јер ће сва деца бити опремљена.

У септембру ће и 7.000 наставника и учитеља који раде са том децом добити бесплатне лаптопове, с бесплатним интернетом, па ће моћи да користе дигиталне уџбенике и да раде са децом.

  • Срећом да Београд има такав буџет да без задуживања може да уложи у образовање деце – рекао је Весић и додао да родитељи обавештења о пријавама за повраћај новца могу добити на телефон 011/321 6246 или на адреси [email protected]

Оставите Коментар