Град Београд је потписао уговоре за изградњу још два вртића, на Новом Београду и у Раковици, што је, са четири чија је градња већ почела ове године, укупно шест нових вртића у престоници, изјавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Весић је најавио и да ће ове године бити расписани тендери за пројектовање и изградњу још четири вртића.

Вртић који ће бити изграђен на Новом Београду, налазиће се у Блоку 62 и у њему ће бити смештено 270 деце, а рок за пројектовање и изградњу је 285 дана што значи да ће у првој половини следеће године вртић бити готов.

Додао је да ће други вртић бити у Раковици, мањег капацитета и да је рок за његово пројектовање и изградњу 120 дана.

Осим та два вртића, подсетио је да је од почетка године већ почела градња четири вртића – у Улици Милоја Закића на Чукарици, Белом пољу у Обреновцу, Новоградској улици у Земуну и на Бежанијској коси. Укупна вредност свих тих вртића износи скоро 1,2 милијарде динара и у њима ће бити око 1.200 деце, додао је Весић.

Весић је рекао да се након ребаланса буџета у септембру очекује још око милијарду динара за изградњу још четири вртића и најавио да ће бити расписани тендери за пројектовање и изградњу вртића на Миљаковцу три, који ће покривати и Сунчани брег, Миријеву, левој обали Дунава и Вождовцу.

„То значи да ће Град Београд ове године почети изградњу укупно десет вртића што се није десило последњих деценија и у тих десет вртића биће омогућен боравак између 2.300 и 2.500 деце“, рекао је Весић.

Додао је да се то, отприлике, поклапа са овогодишњом листом чекања на место у вртићу на којој је око 2.500 деце, док је пре четири године око 10.000 деце чекало на место у вртићу.

„То значи да, када завршимо ових десет вртића, ми малтене у Београду више нећемо имати листу чекања“, рекао је Весић. Навео је да се економска цена боравка деце у вртићима у надлежности Града Београда није мењана скоро четири године.

„Осим тога, увели смо приватне вртиће у систем што се раније није дешавало“, рекао је Весић и додао да данас скоро 80.000 деце иде у вртиће у Београду, што је скоро дупло више него 2013. године.

Навео је да су родитељи у периоду од 2008. до 2013. године родитељи за боравак деце у вртићима плаћали и до 10.000 динара, а сада за то плаћају око 5.600 динара.

„Ми смо због те праксе у којој је Град дупло скупље наплаћивао боравак у вртићима од 2008. до 2013. године, родитељима који су нас добили на суду, јер су били потпуно у праву, вратили скоро 3,5 милијарди динара за шта смо могли да изградимо 15 или 16 вртића“, рекао је Весић.

Истакао је да је поносан што може да каже да ће ова година бити обележена почетком градње тиме што је Град Београд почео, а нових вртића, који ће бити завршени 2021. године. То се, додао је, никада није десило од када постоји организован смештај деце предшколског узраста у вртићима у Београду.

Leave a Reply