Главни урбаниста Града Београда Марко Стојчић изјавио је да би изградња Линијског парка, који ће се простирати на површини од 4,6 километара, требало да почне крајем следеће године, те да ће радови трајати око 2,5 године.

– Линијски парк ће имати десет целина. Идејна решења је израдило 55 младих људи, који су се квалификовали кроз поступак који смо спровели почетком године. Тих десет целина је једна функционална целина која чини Линијски парк и он почиње тридесетак метара од Бетон хале и завршава се код Панчевачког моста. Та територија обухвата стару железничку пругу која није у функцији када смо почели да градимо Београд на води. Тада је потпуно промењена железничка мрежа, па смо коначно успели да продремо из урбаних делова града до Саве, а сада кроз Линијски парк исто то радимо само на дунавској страни. Тако да ће први пут од када је изграђен тај део Београда моћи несметано пешачким и бициклистичким коридорима да се приђе Дунаву. Коначно ће заживети све те области уз Линијски парк, то ће бити здраво место за живот и коначно ће ту бити прави паркови по угледу на Њујорк, Приз, Валенсију – појаснио је Стојчић.

Према његовим речима, Линијски парк ће потпуно трансформисати читаво ткиво од 4,6 километара.

– Линијски парк заузима јавну површину где је некад била пруга и наравно све парцеле су у власништву Града Београда или Републике Србије, али ћемо ми и додатно да уђемо са обе стране у насеља где год је то могуће како би га повезали са постојећим отвореним просторима у стамбеним блоковима. Идеја је да цео тај део града од 4,6 километара па пута километар буде реновиран у неком тренутку, али сада крећемо по целинама. Надамо се да ће успешно бити спроведена набавка за извођење радова, која опет подразумева извођење по целинама, јер имамо доста објеката који треба да се уклоне, имовинско правни поступци треба да крену крајем јануара седеће године, тако да ће то сигурно да траје две до три године – рекао је Стојчић.

Како је навео, рађено је идејно решење, а ради се и план детаљне регулације, обезбеђена су средства за пројектну документацију која ће бити расписана, односно набавка ће бити расписана вероватно почетком фебруара.

– Чим то буде заршено идемо у следећу фазу, набавку за извођење. Фазе ће зависити од процене поступка за имовинско-правне поступке које треба да спроведемо за сваки од објеката. Зависно од те брзине видећемо која ће целина бити прва, друга, трећа, али вероватно ће се то изводити у две фазе, а можда и три. Можда грађевински најједноставније али најкомпликованије су прве три целине јер обухватају део бедема Калемегдана. Значи ту ћемо имати реконструкцију бедема, имамо плато код Куле Небојша који је куллтурно-историјски значајан. Ту ћемо покушшати да изведемо радове тако да се одбранимо од вода. Када су високе воде ту све поплави па ћемо овом интервенцијом и то покушати да разрешимо. Свакако свака целина има своју проблематику можда највише у имовинско правном смису, а изазов ће бити саобраћајно повезивање јер Линијски парк у континуитету има 4,6 километара и нигде га не пресеца колски саобраћај. То значи да ћемо свуда имати подвожњаке или неке друге начине преласка. али пешаци и бициклисти ће у континуитету свих 4,6 километара да функционишу – нагласио је Стојчић.

Процена је, додао је Стојчић, да је вредност овог пројекта око 55 милиона евра и навео да ће парк имати драстичан утицај на развој Београда. Он је рекао и да је припремљен четвороминутни филм о овом парку како би грађани видели где се налази територија коју обухвата Линијски парк, као и шта је идеја у смислу извођења радова на том потезу.

Оставите Коментар