Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је поводом Светског дана деце да је нашим најмлађим суграђанима неопходна нова дечја клиника, то јест „Тиршова 2“.

Он је нагласио да су се још 1989. године сви на нивоу некадашње државе сложили да је неопходна таква болница, међутим, из неког разлога тај пројекат није реализован. Постоји, како је рекао, нејасноћа зашто се болнице за одрасле пацијенте много брже и лакше граде него дечје болнице, али је најважније да су се сада стекли услови за то. Закључком Владе Републике Србије одређена је локација за „Тиршову 2“ на крају Делиградске улице, што значи да је реализација овог пројекта све ближа.

  • Локацију су бирали стручни људи, али је било важно и да се испуне одређени критеријуми. Прва ствар која је помогла да се ова локација изабере јесте да људи који живе са ове стране реке имају врхунску дечју клинику. Други разлог јесте тај да „Тиршова 2“ има директан излаз на ауто-пут у два смера. Биће направљен и кружни ток, а постојаће и искључење са ауто-пута само за „Тиршову 2“. Такође, из центра града пацијенти ће имати приступ из правца Делиградске улице. Трећи разлог је тај што је близу и Гинеколошко-акушерска клиника, тако да деца која се роде са најтежим компликацијама могу одмах да се лече или оперишу на новој клиници – рекао је Радојичић и додао да је циљ да се нова зграда уклопи у место где ће се налазити, а зато су важне и саобраћајнице које треба да омогуће пацијентима што бржи и лакши приступ.

Он је истакао да ће ова болница бити врло савремена, с обзиром на то да ће бити урађена према примеру најновијих болница у Европи, који ће служити као модел пројектантима да би се одабрала најбоља могућа опција.

  • Нова дечја болница налазиће се на више од тридесет хиљада квадрата, собе ће бити једнокреветне и двокреветне, а опрема најновија, те ће најсавременији стандарди дефинитивно бити задовољени. Четири подземне етаже, површине око 28 хиљада квадрата, обезбедиће паркинг места за 600 аутомобила – рекао је Радојичић и додао да је планирано рушење постојећег објекта на локацији током зиме када крећу припремне активности на терену за саму изградњу.
  • „Тиршова 2“ тренутно је у фази израде урбанистичког пројекта, а истовремено се завршава студија изводљивости. Одвијаће се у четири фазе – у првој је планирано рушење постојећег објекта, у другој изградња саобраћајнице, припремни радови су у трећој, а четврта фаза је градња. Припрема локације почеће током зиме, а изградња на пролеће 2020. године – навео је Радојичић и закључио да „Тиршова 2“ не представља само велики пројекат већ и потпуно нов приступ малим пацијентима у модерној болници, какве имају њихови вршњаци у најсавременијим земљама света.

Оставите Коментар