Градски секретар за инвестиције Лука Петровић најавио је реконструкцију дела објекта који се налази на углу Савске и Рисанске улице, у којем ће се по окончању радова реализовати програми културне инклузије особа са инвалидитетом. Објекат је грађен од 1936. до 1938. године на основу пројекта архитекте Димитрија М. Лека.

„Пројектом ће се од постојећих пословних простора на другом, трећем спрату и на тавану, односно у поткровљу, формирати јединствен простор културе за потребе Удружења грађана „Радионица интеграције“, а у циљу спровођења програма културне инклузије особа са инвалидитетом. Предвиђени су радови у оквиру другог спрата, формирање галеријског гледалишта у нивоу трећег и формирање адекватног простора за пробе у нивоу поткровља. Улазима из Савске и Рисанске улице биће омогућен приступ објекту, с тим што ће први улаз бити намењен посетиоцима, док је други из Рисанске улице пројектован за запослене. Новопројектованим решењем, спајањем простора у делу објекта формира се нови пословни простор укупне нето површине од 857 квадратних метара“, рекао је Петровић.

Било да је реч о посетиоцима или запосленима, нови простор моћи ће да окупи око 240 особа. Веза између другог спрата са припадајућим простором трећег спрата (галерије) и простором за пробе омогућена је новопројектованим интерним степеништима. Примениће се трајни и технолошки савремени материјали по важећим прописима и стандардима за ову врсту објекта.

„Инклузивни центар за особе са инвалидитетом биће јединствен културни центар где ће моћи да се организују представе, концерти, изложбе, предавања и панел дискусије, те ликовне, вајарске, графичке радионице, школа креативног писања и сусрети са писцима“, рекао је Петровић.

„Ово ће бити простор у којем ће особе са инвалидитетом широј публици моћи да покажу своје таленте и умећа“, закључио је Петровић.

Оставите Коментар