Опасне активности у познатој бази код Урошевца. Поједине чланице Кфора, које предводи Америка, тајно обучавају припаднике такозване војске Косова

AP Photo

База америчке војске „Бондстил“ код Урошевца полигон је за обуку војника који ће се наћи у такозваној косовској војсци, а у њој се кује и ратна стратегија у случају тензија у нашој јужној покрајини!

План да се под велом међународних снага у покрајини спроводи припрема за формирање оружаних снага лажне државе Косово светској јавности открио је заменик руског амбасадора при УН Владимир Сафронков, који је у Савету безбедности УН у понедељак упозорио да поједине чланице Кфора тајно обучавају припаднике косовских снага безбедности. Москва је своје информације проследила и службама у Београду, чиме су потврђене наше вишегодишње сумње да је и „Бондстил“ стављен у службу великоалбанских интереса.

Упозорење руског дипломате дошло је у деликатном тренутку када Приштина свим силама настоји да прогура последњи чин оснивања својих оружаних снага. У овом науму, који ће драстично угрозити безбедносну слику у региону, уживају готово нескривену подршку и помоћ западних сила, од којих већина партиципира и у снагама Кфор. Као метода притиска на Србију користи се претња повлачењем међународних снага из покрајине, које су каква-таква гаранција безбедности на Балкану.

На ову околност подсећа и министар одбране Србије Александар Вулин и истиче да је Кфор једина сила задужена за безбедност у покрајини:

– Кфор чине добро обучени припадници јаких армија. Сви се слажемо да упркос томе безбедност на КиМ, поготову за Србе, није добра. Поставља се питање коме ће сигурност да гарантују ветерани ОВК када оду међународне снаге. Од кога ће они да штите КиМ, када гаранција СБ УН и више хиљада војника Кфора нису довољни.

AP Photo

Врх међународних снага које брину о безбедности на КиМ не крије своју подршку оснивању тзв. војске Косова. У томе посебно предњаче САД, Велика Британија и Француска, које су и сталне чланице СБ.

На ово указује и шеф парламентарног одбора за КиМ Милован Дрецун, кога ратни планови Албанаца и НАТО – не изненађују:

– Целу организациону структуру тзв. војске Косова формирао је НАТО, чији ресурси се користе за обуку и увежбавање официрског кадра, али и за набавку наоружања и опреме. Право је питање зашто СБ то толерише.

AP Photo

Бондстилске димне завесе за тренинг албанских официра који ће командовати тзв. косовским оружаним снагама не чуде ни генерала у пензији Радована Радиновића. У садејству САД, НАТО и Приштине он види логичан наставак политике Запада према Србији:

– Запад инсистира на праву Косова да формира своју војску. На делу имамо покушај притиска на Србију да то прихвати, иако је јасно да би то ојачало албански фактор и његову отворену агресију ка суседним државама.

Упоредо са реализацијом плана формирања „војске Косова“, западни центри моћи врше огроман притисак да се повећа број земаља које признају нелегално проглашену независност Косова. Због тога ће Србија наредних недеља појачати дипломатску борбу да то не само заустави, већ и да смањи број држава које су стале иза Приштине.

Фото А. Станковић

Циљ Београда је да број држава које признају нелегално проглашену независност Косова са 106 падне испод 100, али и да се, колико је год могуће, амортизују огромни притисци великих западних сила на оне земље које нису признале Приштину да промене свој став.

Дипломатске активности Београда посебно ће бити усмерене на утицајне земље Латинске Америке, односно карипског региона и Африке, за које се процењује да би могле да преиначе своје одлуке о КиМ. Међу њима је и Египат, где је све јача струја која стоји на становишту да је дошло време да се преиспита одлука о признавању независности јужне српске покрајине.

НЕЋЕ БЕСКРАЈНО ЧЕКАТИ

Премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај изјавио је да не могу бескрајно да чекају на трансформацију КБС у војску. Он није навео када ће се та трансформација догодити:

– Гласање је политички процес и убеђен сам да, ако се то не деси кроз уставне промене, догодиће се кроз законе. Једанаест одсто припадника КБС су из етничких заједница, укључујући Србе са севера.

Извор: novosti.rs