Коментаришући однос међународне заједнице према дешавањима у Црној Гори након усвајања Закона о слободи вероисповијести, министар спољних послова Срђан Дармановић је рекао да се Подгорица консултује са савезницима из НАТО-а и партнерима из ЕУ на ту тему.

“Они сматрају да се ради о унутрашњем питању Црне Горе и да нема потребе да се укључују на начин који би значио било какво арбитрирање. Наравно, имамо добронамерне савете да ствари треба решити дијалогом, што је правац који смо и сами изабрали”, казао је Дармановић у интервјуу агенцији МИНА.

Он је рекао да није само Црна Гора препознала мешање других у њене унутрашње ствари, “већ и наши савезници из НАТО-а”.

Дармановић је подсетио на недавне изјаве из Стејт департмента о томе да је пропагадни рат који се води поводом Закона пре свега координиран из Москве.

“Управо једна пропаганда, какву нисмо имали прилике да видимо још од деведесетих година, лансирана је против нас из Београда. То је очигледно кад прелистате шта све пишу медији у Србији. Имамо одређене акције и из Републике Српске”, прецизирао је Дармановић.

Он сматра да Русија, иако има своје очигледне интересе у региону, овог пута нема потребе да се видније ангажује.

“Јер неки наши суседи у региону тај посао одрађују са много више ревности и енергије него иначе, тако да Русија може сасвим мирно да посматра како њени главни партнери овде тренутно воде ту ствар. Верујемо да имамо снаге да се са тим изборимо, као што је било више пута до сада”, казао је Дармановић.

Коментаришући изјаве црквених великодостојника да је “Русија стварала Црну Гору”, он је оценио да је то прилично смешна порука.

Оставите Коментар