О таксисти Бранку Антићу (52) из Београда цела Србија је причала током пандемије, када је бесплатно превезао око 50.000 здравствених радника и за то добио три одличја. Међутим, он се сада, нажалост, бори за егзистенцију јер има карцином који је метастазирао.

Бранко је 2015. основао фондацију „Српска солидарност“, која има за циљ да помогне људима у невољи. Фондација је до данас помогла у вредности већој од милион евра.

  • Направили смо стоматолошку ординацију у Великој Хочи, помагали свуда људима, и на много начина. Само за Институт за трансфузију крви Србије обезбедио сам више од 1.000 јединица крви, а ја сам 54 пута добровољно дао крв, док сам могао. Одавно већ не могу, кренуло је од рака бубрега, а дошао сам до метастаза на плућима – каже за Kурир Антић и додаје да у колекцији бројних признања има Орден заслуга за народ од председника државе, награду за херојско дело „Деспот Стефан Лазаревић“ Града Београда, плакету „Доброчинитељ“ Владе Србије.

Вртоглавица, мучнине, повраћање…
У тренутку када је отворена стоматолошка ординација у Великој Хочи на јесен 2021, Антићу је позлило. Одмах је пребачен у болницу, а затим упућен у Београд, где му је извађен бубрег.

  • Све је некако функционисало до прошле године, када су ми на редовној контроли откривене метастазе на плућима. Операција није била могућа, те сам кренуо с најновијом хемиотерапијом, коју примам орално на Институту за онкологију. Већ 12 циклуса сам примио. Али терапија има нуспојаве. Неретко имам вртоглавице, мучнине, повраћање, некад не могу на ноге, па по неколико дана морам да користим штаке да бих уопште корак направио – прича Антић и додаје:
  • У јуну сам радио ПЕТ скенер, метастазе су још ту, али се нису прошириле. На скенер сам опет ишао јуче, сад чекам налаз. Више сам на боловању него што могу да радим. А кад могу, достављам храну, наравно, преко туђег налога. И ту нешто зарадим. У међувремену, летос сам стекао услове за инвалидску пензију, али то примање је заиста мало, имао бих око 25.000 динара. А и ако одем у инвалидску, закуцано ми је да никад више не могу радити. Ја се опет све надам да ће и ова пошаст проћи, па да ћу моћи да будем онај стари – каже Антић.

Имао 17.000 бесплатних вожњи
Kако смо раније писали, Антић је беслатно превозио здравствене раднике из 50 установа, а на то се, како је објаснио, одлучио када је видео како се они у црвеним ковид зонама несебично боре да спасу животе оболелима. Он је тада направио око 17.000 вожњи.

  • Јавни превоз током полицијског часа није функционисао, а да би здравствени радници на првој линији фронта могли да стигну кући и после поново да се врате на посао одморни, дошао сам на идеју заједно са проф. др Даницом Грујчић да их превозим бесплатно – прича Бранко.

Рекао је и да акција не би успела да му се нису придружиле колеге – њих од 120 до 150 током 53 дана ванредног стања.

Међутим, сада је због здравственог стања морао да одустане од таксирања и каже да са супругом једва крпе крај с крајем.

Славе данас и крсну славу, само за породицу и најближе пријатеље. Супруга га је молила да престану славити или бар направе паузу. Али после речи: „Kо зна да ли ћу дочекати следећи Митровдан“, она нема срца да и даље инсистира….

ОВАKО МОЖЕТЕ ПОМОЋИ БРАНKУ

Уплатом на рачун: 340 32343819 95, на име Бранко Антић.

(Kурир/Блиц)

Оставите Коментар