За највише три дана коначну листу министара треба ставити на увид италијанском председнику. Листа се, међутим, мења у зависности од тога ко је саставља. Силвио Берлускони, део већинске централне деснице која је у септембру победила на изборима у Италији, покушава да „закува чорбу“ својим контрадикторним изјавама, уносећи немир међу савезнике. У јавност процурила вест и да је Берлускони међу пет најбољих Путинових пријатеља.

У италијанским медијима, који из часа у час прате формирање нове владе, освануо је наслов „Нови шоу Силвија Берлусконија“, будући да 86-годишњи лидер Форца Италије, који због здравствених проблема отежано хода, већ данима не дозвољава да се направи коначна листа будућих министара.

„Није нормалан, све је упропастио за један дан. Имамо посла са сенилним човеком“, коментари су за које италијански новинари кажу да долазе од Италијанске браће Ђорђе Мелони, изражавајући своје незадовољство унутар централне деснице због још једног спектакла „Каваљера“ Берлусконија.

Берлускони као шкорпион

Берлускони је, наиме, пре неколико дана алудирао на чињеницу да је партнер Ђорђе Мелони, са којом има ћерку Жиневру, Андреа Ђамбруно, запослен као новинар у Медијасету, највећој италијанској приватној телевизији која је у његовом власништву.

Изразито љута Ђорђа Мелони је изјавила: „Је л’ то можда нека уцена? Да ли мисли да на тај начин може да нас уцењује? Андреа је радио на телевизији и пре него што смо се упознали.“

Након тога, Ђорђа Мелони је одлучила да на листу министара не стави Елизабету Казелати из Берлусконијеве партије, рекавши да ће фотеља министра правде највероватније бити додељена Карлу Нордију.

Берлускони је само неколико сати пре тога саопштио је да је Мелонијева сагласна са његовом идејом да то буде Елизабет Казелати.

Ђорђа Мелони је пре неколика дана изјавила за Коријере дела сера: „Берлускони је као шкорпион са жабом: убада иако зна да ће и сам умрети. Такав је, то је јаче од њега. Када разговара са мном, разумнији је, али онда се врати у партију и ево до чега је дошло.“

Са друге стране, Берлускони наводи: „Никада се није створила никаква дистанца између мене и госпође Мелони. Имамо добар, пријатељски однос. Мој син је њен пријатељ, њен супруг ради за Медијасет као новинар, имамо много додирних тачака.“

Потом је лидер Форца Италије поново узбуркао још неосновану владу и већину централне деснице.

Лиција Ронзули изабрана је за лидера Форца Италије у Сенату, на тај начин јој је Берлускони дао „зелено светло“ да саботира сваки владин маневар.

„Путин ми је послао 20 флаша вотке и дирљиво писмо“

Јавно мњење у Италији највише је заинтригирао аудио-снимак агенције Пресе.

Берлускони је изјавио, мислећи да га неће снимити новинари чији су микрофони били удаљени, да су руски министри више пута рекли да су у рату Италијом јер шаље помоћ Украјини у новцу и у оружју.

„Председник Путин ми је за рођендан послао 20 флаша вотке уз пропратно, врло дирљиво писмо. Узвратио сам флашама вина ‘ламбруско’ и исто тако дирљивим писмом. Каже да сам један од његових пет најблискијих пријатеља. Не могу да кажем шта заиста мислим, јер ако то дође до медија, избиће хаос. Баш сам забринут“, Берлусконијеве речи су ипак забележене на снимку.

Иако су из Форца Италије покушали ово да демантују, у аудио-запису агенције Пресе добро се чује шта је Берлускони рекао.

Покушали су и да оправдају Берлусконија, наводећи да је то рођендански поклон из 2008. године, а да је позиција његове партије када је реч о руско-украјинском сукобу позната јавности, да нема места сумњама да су на страни Украјине.

Италијански новинари коментаришу да Берлускони представља опасност за националну безбедност јер се полако засад неформирана влада приближава руској страни.

Новоизабрани председник Коморе Лоренцо Фонтана изјавио је да су санкције Русији „бумеранг“ пошто је руски народ „навикао на економске несташице“, док Италијани нису, те да ће им бити теже због контрасанкција.

Нова влада је још под великим знаком питања.

Централна десница састаће се 20. октобра у Квириналеу због консултација. Нову премијерку требало би да представе 21. октобра, а наредни викенд би требало да буде посвећен детаљима пре почетка рада нове владе. 

Оставите Коментар