Опозиционе странке које су славу стицале на политици „и Европска унија и Косово“, практично су окренуле ћурак и прерасле у готово најжешће критичаре власти због активног залагања да се разреши проблем Косова и Метохије.

Фото: Srbija Danas
Фото: Srbija Danas

Партије грађанске и демократске оријентације које су славу стицале на политици „ЕУ и КиМ“ окренуле ћурак и прерасле у најжешће критичаре власти због активног залагања да се разреши питање Косова и Метохије.

Фото: Srbija Danas

Заокрет у политици тих демократских и грађански оријентисаних партија десио се пошто су изгубиле власт што, недвосмислено указује да критике на рачун владајуће структуре и председника Србије Александра Вучића, који се противи замрзнутом конфликту, служе само за скупљање јефтиних политичких поена.

Танјуг/​Dimitrije Goll

– Већи део опозиције који је водио државу у постоктобарском периоду до 2012, када је власт преузео савез са СНС на челу, и залагао се за ЕУ и разрешење косовског чвора, очигледно је спреман да, зарад неких ситних поена, напада и искористи компромис који се очекује у вези са Косовом. То је егоистичко партијско становиште – каже председник Транспрентности Владимир Гоати и додаје:

– Компромис је, по мом мишљењу, нужан. А опозиција чека да ту жабу – непријатну ствар у облику компромиса о Косову – прогута владајућа гарнитура да би искористила тренутак за напад. Уместо да је постигнут унутрашњи „споразум“ свих политичких фактора о решавању најтежег државног питања, опозиција је дигла руке. Нема свој предлог за КиМ, а критикује туђи. Зато је утисак да све чине зарад политиканства, односно да се одрекла своје идеологије – европских интеграција и решавања проблема Косова – и наступа са националистичких позиција. Крајње неискрено.

Политиколог Бобан Стојановић сматра да ослабљена и разједињена опозиција покушава да се наметне бирачима.

– Александар Вучић је опозицији „преузео“ политику европских интеграција и мирног решавања питања КиМ. У намери да се врати у политичку арену, опозиција критикује све одлуке власти, и добре и лоше. Проблем је што нису конструктивни, политика им се заснива на критици, а заузврат не нуде и немају никакав предлог за компромисно решење питања Косова и Метохије.

Чеда Јовановић Фото: Srbija Danas

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да је питање Косова и Метохије највећи чвор који наша генерација мора да разреши. Он је казао да то није проблем власти већ овог друштва који не сме бити подељен између опозиције и власти:

– Власт, наравно, има највећу одговорност, али би требало да има и моћ да се носи са тим питањима. Наша опозиција има о Косову и Метохији националистичке и, рекао бих, „старе“ ставове. Нема новог приступа, већ се са гуслања прешло на музику из лифтова.

Извор: srbijadanas.com