Професионални војници у све већем боју напуштају оружане снаге Босне и Херцеговине, а главни узрок томе су мизерне плате које нису повећаване пуних десет година.

Позивајући се на податке којима располаже Министарство обране БиХ професионалну службу у војсци у првих девет месеци ове године напустило је 80 војника.

У прошлој години је уговоре је раскинуло око 300 војника, официра и подофицира.

Лична примања професионалних војника, официра и подофицира су смањена пре десет година и након тога никада нису повећавана.

Министарка обране Марина Пендеш је изјавила како је предузела све што је у њеној моћи да се плате у оружаним снагама повећају, а кривицу је пребацила на друге нивое власти истичући како је свему допринела и садашња блокада власти, до које је дошло због политичких неслагања, а која је проузроковала блокаду и Дому народа парламента у којем већ дуже време на усвајање чека предлог закона за повећање личних доходака припадника Оружаних снага БиХ.

Босанскохерцеговачка војска планирана је тако да има 10 хиљада професоналних припадника уз пет хиљада припадника активне резерве.

Плата обичног војника је око 350 евра, а подофицира око 500 евра. Према законским прописима лични доходак једног подофицира би требао да износи од 650 до 700 евра. Обичан полицајац, на пример у Сарајевској жупанији, има плату од око 750 евра.

  • Откако су нам смањили плате пре десет година ми смо у мањку за око 200 евра месечно. С друге стране драстично су порасли трошкови живота и није чудно што војници напуштају оружане снаге. Не може се више овако издржати – изјавио је неименовани професионални војник.

Због малих примања велики број припадника оружаних снага БиХ настоји да оде у неку од мировних мисија у свету у којима учествује БиХ јер им је тамо плата око 2.500 евра.

Оставите Коментар