Савремена плантажа малине на површини од око 70 ари у селу Клатичево припада специјализованој земљорадничкој задрузи „Агробобица“, која се бави производњом, откупом и пласманом јагодичастог воћа, али и едукацијом оних који имају жељу да покрену сопствену производњу.

Својим радом и залагањем и уз подршку Владе Републике Србије, Министарства за регионални развој, као и Општине Горњи Милановац “Агробобица” је успела да подигне савремену плантажу конзумне малине на површини од око 70 ари у селу Клатичево. Противградне мреже покривају око 30 ари, а на преосталих 40 ари су пластеници где се гаји унапређена швајцарска сорта малине која је доста крупнија од домаће. Један од оснивача „Агробобице“ и руководилац производње на овој плантажи Александар Андрић нада се да ће наредне године већи део приноса извозити на европско и светско тржиште.

„Садња малине је урађена у мају ове године, а плодове у години садње оставили смо за дегустацију. Наредне године можемо да очекујемо оптималан принос од 65 до 70 одсто, као и да ћемо имати квалитетан, безбедан плод и значајан принос. Примењене су све агротехничке мере како бисмо остварили овакве резултате“, каже Андрић.

Потражња за свежим конзумним воћем је у порасту, како у свету, тако и код нас, каже Андрић, а бобичасто воће је у самом врху због тога што садржи бројне материје корисне за здраво функционисање људског организма.

„Благодети су витамини и минерали које ово воће поседује, флавоноиди и антоцијани такође благотворно утичу на наш организам. У сваком случају, то је оно што је нас навело да се одлучимо за ову конзумну сорту, да се одлучимо за квалитет, јер ово је ипак једна швајцарска сорта која је далеко унапређена у односу на претходну сорту туламин. Плодови су изузетно крупни и ароматични, а наш је превасходни циљ да ту малину пласирамо, у малим паковањима, за потрошњу у свежем облику, како бисмо постигли максималан приход, због чега сви и радимо“, објаснио је Андрић.

Сорта коју „Агробобица“ узгаја у Клатичеву намењена је искључиво потрошњи у свежем стању, није погодна за замрзавање, и тешко је наћи у понуди. Не захтева падавине, што произвођачима пружа већу контролу над технолошким процесом узгоја. Уз премијум квалитет и континуитет производње, ова сорта гарантује исплативост и рентабилност у производњи, а из земљорадничке задруге „Агробобица“ позивају све заитересоване који би да се укључе у овај процес да се јаве њиховом стручном тиму који је увек на располагању, било да је у питању пројектовање засада, извођење и надзор радова, или стручна обука, вођење производње и контрола здравствене исправности.

Оставите Коментар