У Србији поново лажне дојаве о подметнутим бомбама у школама, као и у ранијим случајевима утврђено је да је реч о лажним дојавама.

Стручњаци кажу увек треба бити опрезан.

Овога пута, лажне дојаве о бомбама, долазе после два ужасна злочина.

Kако то утиче на децу и друштво у целини?

Одговоре на ово питање пронашли су у разговору гости јутарњег програма Љубан Kаран, потпуковник Kонтраобавештајне службе у пензији и Владимир Kокановић, председник Савеза Срба Словеније.

Дојаве су биле велики проблем и пре ових несретних догађаја, започиње Kаран.

  • Многоструко јаче је ово оптерећење сада, након ових трагедија. Зашто су опет изабрали школе? Зашто поново само школе? Сад, та психоза треба да се одржава, страх људи за децу да ће бити угрожена. Ово је прави психолошки рат, а сви хибридни напади на Србију активирали су се истовремено – каже Kаран.

„Србија је премрежена агентима утицаја, који се у оваквим ситуацијама буде и праве државу нестабилном“, наставља Kаран.

  • Затварање саобраћајница, малтретирање људи, а сада видимо јављају се и неки други. Србија је премрежена агентима утицаја који се буде и компликују ствар у држави и љуљају чамац. Температура страха треба да се одржава све време. Они не морају уопште бити везани за стране службе, него могу бити везани и за донаторске куће преко којих се дотура новац, а речено је да стиже велики новац, да би се у Србији нешто мењало. Видите, ођедном, они који су изашли из политике, сада се поново враћају у политику. Новац стиже да би неко „унапредио“ стање. Ради се о томе да неким структурама не одговара тренутна власт, и имамо унутар Србије структуре, које знају да не могу изборима доћи на власт, него силом, али, опет уз инострану помоћ. Трећи фактор су криминални кланови те групе, којима је председник објавио рат и они су заинтересовани да актуелна власт оде! – рекао је Kаран.

Kокановић обавештава да су се немиле ситуације десиле и у многим школама у Словенији.

  • У Љубљани је дошла анонимна претња да ће се десити сличан масакр као и у Београду. Након тога у Марибору у основној школи, дошао је дечак са списком ђака које жели да ликвидира. Школа је врло брзо реаговала, наравно под утицајем овог што се десило. Медији су ревносно извештавали о овој ситуацији, а циљ је био да упозна и упозори друштво о томе да то може да се догоди. Словенија је подигла пажњу и безбедност у свим школама – каже Kокановић и напомиње.
  • Све је то слично као и у Србији. Можемо рећи да је припрема за ову ситуацију обављена већ раније. Тада су наше безбедносне структуре виделе да се овде ради о претњама које су стизале са сервера из иностранства! Видим овде велику повезаност са свим догађајима који су уследили. Улога медија која је овде врло важна, поједини, не сви портали, јако неугодно су реаговали на све ово. Било је непримерено извештавање са протеста и то је групација Н1. Портали који су из Хрватске вређали државно руководство Србије, заправо блиско су повезане са том групацијом. Дефинитвно и уверен сам, ово је део једног хибридног притиска на државно руководство Србије – упозорава Kокановић.

Оставите Коментар