У организацији Српске деснице одржана је трибина „Безбедносни трендови на КиМ, Рашкој области и Републици Српској“.

Гост и предавач био је уважени генерал – мајор Митар Ковач који је заинтересованој публици на професионалан и јасан начин објаснио основне тезе ове сложене проблематике.

У дворани Српске деснице генерал Ковач је изнео историјски осврт на судбоносне догађаје у последњих сто година које су утицале на српску државу и читав наш народ.
Утицаји великих сила у прошлости остали су слични и у нашем времену. Сукоби унутар једног народа током светских ратова, као и током последњих ратних дешавања 1990-их били су сукоби три религије, православне, муслиманске и римокатоличке.

Јединство српског народа представља наше најјаче оружје. Наши непријатељи свесни су српске војничке и моралне победе током НАТО агресије 1999. године која је резултирала резолуцијом СБ УН 1244. Свако озбиљно одступање од обавеза из Дејтона 1995. године или од резолуције 1244 могло би укључити и успостављање руских војних база у Србији ради баланса снага на Балкану.

Генерал Ковач нагласио је неправедно спречавање изласка Србије на море, наводећи недавно срамно поништавање одлука Подгоричке скупштине из 1918. године у Црној Гори. Тада је Боку Которску ослободила српска војска од Аустроугарске.

Нелегално отцепљене бивше југословенске републике Хрватска, БиХ и Македонија биле су само административне јединице, како у социјалистичкој, тако и у монархистичкој Југославији.

Савремена Србија има снагу и искуство да мирно реши све своје унутрашње проблеме, али и вољу да ефикасно заштити своје сународнике у државним творевинама насталим распадом некадашње Југославије.

На крају трибине генерал Ковач одговарао је на бројна питања присутних грађана у пријатељској и инспиративној атмосфери која је прожимала читаво време овог изванредног предавања.