Као и приликом ранијих посета Председника Русије, доста се говори о мерама безбедности које га прате. Засигурно је да је Владимир Путин најчуванија личност на планети. Разлози су бројни. За разлику од Америке која је у још не разјашњеном атентату изгубила вероватно највољенијег председника Кенедија, у самој Русији, однос обичног човека, грађанина према личности Путина је много приснији него просечног Американца према Трампу. Једноставно у Русији постоји култ Владимира Путина из разлога што је он несумњиво подигао Русију са колена. Самим тим Руски естаблишмент не сме да дозволи било какав  инцидент, не сме да дозволи да Путину зафали длака са главе.

Руско друштво није исто чак ни слично као америчко. Много је емотивније, оно се везало за свог лидера и евентуални губитак, страдање Владимира Путина донело би несагледиве последице у унутрашњем плану Русије што би лако могло довести до непредвиђених ситуација и поступака појединаца који располажу елементима силе у Русији.

Са друге стране, Американци су другачији. Шта се десило после убиства Кенедија? Реално ништа. Буквално ,,Краљ је умро, живео краљ“. Без икаквих потреса, празног хода у систему.

Које мере заштите Руси предузимају, то само неколико људи зна у детаље. Од испитивања јавног мњења у земљи у коју путује, преко међународне сарадње са пријатељским земљама. Наравно у данашње време засигурно се прате дешавања на интернету и Дарк Вебу од тренутка од када је објављено да ће до посете доћи. Сасвим извесно постоје већ успостављени канали комуникације којима се нашој страни саопштавају мере које је обавезна да преузме по процени Руских стручњака од којих је обичном човеку видљив само мали део као хеликоптери, снајперисти, заваривање шахтова и слично.

Засигурно постоји много већи део ангажовања служби безбедности које нису видљиве и то је оно што је главни ослонац у заштити овако важне личности. Јер џабе стотине хеликоптера и снајпериста ако немате праву информацију о потенцијоналној угрожености.

Велика предност за Руску страну је Путинова прошлост. Његово искуство у обавештајном раду и систему безбедности. Владимир Путин одлично разуме напоре и могућности служби које брину о његовој заштити. Њему се не може потурити лажни, фризирани или намештени извештај служби безбедности. Просто речено он може да препозна иницијативу да се неки пут избегне, да се нека рута промени, да се неки састанак одложи, што није често присутна одлика на Западу.

Исто тако он поседује и иницијативу којом гради однос са најближим припадницима обезбеђења, што се види по њиховом напредовању са годинама проведеним у систему безбедности.

Оно што су Руси успели за разлику од Западних земаља које се превише ослањају на технологију је да су успели да у заштити председника направе кохезију старих опробаних метода заштите као што је проба хране пре сервирања и сателитског надзирања потенцијалних нападача.

Не треба сумњати да ће наше службе безбедности урадити буквално, али буквално све да посета Владимира Путина прође како треба и тиме доказати свој професионализам и потврдити вековно пријатељство Руског и Србског народа.

Илија Животић