Речна флотила Војске Србије ускоро ће бити богатија за моћне војне чамце и мање борбене бродове које ће наша држава купити од Кине. У складу са војно-техничком сарадњом две земље, чије су темеље ударили председници Александар Вучић и Си Ђинпинг, Србију ће са река бранити тајп 022 хаубеј, брод направљен у стелт технологији, а наоружан топом АК-630 и противавионским ракетама.

Како Српски телеграф сазнаје, реч је о једном од најсавременијих војних катамарана (бродови које чине два спојена прамца, прим. аут.), који је оспособљен за деловање и у нападу и у одбрани.

 • Кинеска индустрија ратних бродова достиже експанзију и ми ћемо ту чињеницу искористити кроз набавку модерних наоружаних пловила, али, наравно, у складу са потребама Србије. Наша земља нема море, али има велике и пловне реке, па је веома значајно да се овај сегмент одбране додатно побољша и развије. Војно-техничка сарадња која је потписана у септембру прошле године, приликом посете председника Вучића Пекингу, између осталог, оствариће се и у куповини моћног брода тајп 022 хаубеј – наводи наш извор.

Речни штит

Према његовим речима, Србији је важно да се војно обезбеди с обзиром на то да се у речном појасу граничи са земљама НАТО (Хрватском, Бугарском и Румунијом).

 • С друге стране, имали смо развијену ратну морнарицу некада и из времена Југославије постојала је добра традиција и кадрови, па и неки производни капацитети који би могли да буду брзо обновљени – закључује наш извор.

Овом набавком потврдиће се речи председника Србије, који је после потписивања сарадње најавио да ће наша држава од Кине у најскорије време набавити неке од најсофистициранијих система наоружања уз, како је рекао, значајан трансфер војне технологије која би знатно унапредила српску војну индустрију. Према нашим сазнањима, део тих система свакако ће ићи на јачање флотиле.

Ауторка књиге „Кина у Европи“ др Сања Арежина, која је одличан познавалац прилика на Далеком истоку, потврђује информације до којих смо дошли, наводећи да ће Србија у догледно време сигурно бити богатија за супермоћне бродове на Сави и Дунаву.

 • Осим економске, Кина јако полаже на војну сарадњу са Србијом, па у том смислу наша земља може заиста да очекује испоруку савремених модела борбених чамаца и бродова које је развила кинеска војна индустрија. Конкретизоване војне сарадње још нема, али према мојим сазнањима, тренутно је на реду потписивање споразума, који ће се, између осталог, тицати и ове набавке. О њему се у јавности још готово ништа не прича, али ће доћи време и за то – поручује др Арежина.

ОБНОВА РЕСУРСА

Председник скупштинског одбора за контролу служби безбедности и члан посланичке групе пријатељства са Кином Игор Бечић примећује да се садашња власт свим силама труди да ојача све сегменте одбране земље, пошто је, како истиче, прошла власт до темеља уништавала војне ресурсе.

 • Србији је јако важно да обнавља и јача војне ресурсе. После борбених летелица, време је да урадимо нешто конкретно и по питању одбране са водених површина. Као војно неутралној земљи, Србији је неопходно да сарађује и са западом и са истоком – сматра Бечић.

Пензионисани генерал Веселин Шљиванчанин каже за наш лист да је одлука државног и војног руководства да купе ова пловила од суштинског значаја за враћање војске Србије у завидан степен борбене готовости.

 • Сигурно су нам потребни лаки специјални чамци јер знамо да су нам већ рушени мостови и путеви, а против непријатеља у окружењу морамо да будемо спремни. Имамо доста пловних река, а то наоружање потребно нам је и у мирнодопским приликама. Не требају нам да бисмо освајали туђе, већ да бранимо своје у пуном капацитету. Верујем да та сарадња неће бити једносмерна, већ ће и Кинези куповати од нас савремене артиљеријске системе – тврди Шљиванчанин.

Овим располаже српска речна флотила

Према речима војног коментатора Мирослава Лазанског, речна флотила Војске Србије је у овом тренутку врло модерна.

 • Имамо четири вишенаменска патролна брода, то су бивши миноловци нештин

 • Реч је о врло модерним бродовима, чак су и пренаоружани топовима и митраљезима

 • Имамо пет десантно јуришних чамаца за искрцавање пешадије и превоз оклопних возила

 • У саставу речне флоте је и један командни брод „Козара“

Чудовиште из Јангцеа

Колико је кинеска морнарица напредовала и колико је супериорна, сведочи и податак да је кинески брод „Хаијангшан“ добио надимак „чудовиште из Јангцеа“. Овај брод први је на свету опремљен електромагнетским топом, фантастичним оружјем познатим и под енглеским називом раилгун (рејлган). Ова поморска звер први пут је примећена у јануару прошле године, а после реке Јангце, завршио је на тестирању у Тихом океану.

На фотографијама које су испливале у јавност, а које су дуго с разлогом скриване приказан је брод с великим топом на прамцу, док је остатак пловила препун контејнера са разноврсном опремом и потпуно је прекривен церадом. Брод је дуг 180 метара, дизајниран како би могао да се приближи непријатељској обали и на њој искрца 10 тенкова или 500 тона терета.

Његово наоружање ослања се на електромагнетизам, што значи да пројектили испаљени са овог брода погађају мету удаљену 200 километара, брзином од два километра у секунди. Око 50.000 долара кошта сваки пројектил, а осим што је прескуп, само његово тестирање је посебно опасан подухват и може нанети велику штету окружењу.

Брод са стелт карактеристикама

 • патролни брод тајп 022 хаубеј означава се и као 2208

 • прототип направљен 2005, а производи се од 2008.

 • настао због смиривања тензија око Тајвана

 • дизајн му је сличан америчком ЛЦС, али је много мањег депласмана (запремина истиснућа воде током кретања)

 • тyпе 022 има депласман од 220 тона и дужину од 140 стопа

 • поседује стелт карактеристике, а од наоружања има топ АК-630 и противавионске ракете

 • пловило има високи степен аутоматизације, тако да има посаду од свега 12 чланова


Горан Митровић

Оставите Коментар