У НОЋИ између понедељка и уторка оскрнављена је спомен плоча подигнута у знак сећања на 24 српска борца и цивила убијена у селу Јелачићи код Кладња.

Споменик подигнут 2011. године, рушен је и 2014, а починиоци нису откривени. Овај пут вандализам су починили уочи традиционалног окупљања Јелачана у недељу по Тројчиндану.

У кладањском селу Јелачићи трећи пут је полупан споменик који су заједнички подигли прератни мештани села и Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске.

Споменик је полупан после 19.00 часова, након што су верници завршили кошење траве и уређивање површине око споменика. Спомен плоча намерно је разбијана ударцима тупим предметом.

– Ово није први пут и није прва провокација, али навикли смо да те радње нису процесуиране. Није то само спомен-плоча, уништена је имовина мештана, шумско богатство, бацали су курбане по селу да нам стварају непријатан мирис кад дођемо – прича председник Завичајног удружења “Јелечићи“ Драженко Ердалић.

Рука верника, ма које вере, не би ни посегла за скрнављењем споменика, кажу Јелачани. Ни починиоци злочина на православну Нову годину 1994, комшије муслимани нису им непознати.

Овај случај пријављен је тамошњој полицији, али мештани не верују да ће они који су починили ово дело икада бити откривени, јер то није био случај ни раније.

Јелачићи су само једно од 18 српских села у општини Кладањ, а која су сравњена са земљом. Од предратних 300 становника у Јелачиће се нико није вратио, а у општину Кладањ тек десетак старијих Срба.

Оставите Коментар