Лажи да су ухапшени криминалци плаћене убице које су у вези са српском безбедносном агенцијом БИА Приштина је покушала да искористи за удар на Србију по рецепту који је коришћен у Македонији. БИА је одмах реаговала и демантовала приштинске подметачине, док аналитичари, саговорници Српског телеграфа оцењују да је циљ оваквих подметачина слабљење позиција Београда у дилалогу са Приштином, који се води у Бриселу.

Фото: Танјуг/AP
Фото: Танјуг/AP

Наиме, како је пренео приштински портал газетаблиц.цом, у полицији Косова рекли су им да од четворо ухапшених, троје има везе са српском службом.

– Тројица ухапшених имају везе са БИА и сва тројица су осумњичени као плаћене убице – казао је извор тог портала.

ИСТИ РУКОПИС

Безбедносно-информативна агенција демантовала је наводе појединих медија да су лица која су ухапшена у среду, 18. јула, на територији АП Косово и Метохија, имала било какве везе са Агенцијом.

– Марио Милошевић, Јован Павићевић, Страхиња Данковић и Лаурета Зуба ухапшени су по налогу Интерпола због сумње да су извршили тешка кривична дела убиства и отмица на подручју територије Републике Црне Горе. Најоштрије осуђујемо ширење лажних вести које за циљ имају дестабилизацију и подривање безбедносног система Републике Србије – навела је БИА у саопштењу.

Саговорници Српског телеграфа подсећају да је исту ствар покушала да уради и Македонија када су нашем дипломати неуспешно паковали да је шпијун који је покушао државни удар априла прошле године у македонској скупштини.

Бивши оперативац ДБ Божидар Спасић истиче да је рукопис препознатљив јер, како објашњава, две службе, косовска и македонска, функционишу у тандему.

– Ту причу смо гледали у Македонији, где су такође сарађивале ове службе, приштинска и македонска. Између њих више нема никаквих граница, раде као један, јасно је да су у питању исти креатори. Поред тога, они који воде тајну полицију на Косову воде и тајну полицију у Македонији, зато је тај рукопис препознатљив. Не треба заборавити да на Косову има колико хоћете страних агентура, а своју испоставу, што је врло битно, има и албанска тајна служба – наводи Спасић.

ОНИ СУ УХАПШЕНИ

Марио Милошевић (38)

под Интерполовом потерницом због сумње да је заједно са Игором Машановићем (22) и Вуканом Вујачићем (23) убио Радомира Ðуричковића 10. октобра 2016. године у Цетињу. Полиција га сумњичи и за учешће у неколико ликвидација на простору Црне Горе.

Ђорђе Павићевић (31)

из Никшића, који је повезан са Милошевићем. Он је, како пишу медији, 3. јула побегао из медицинске Психијатријске болнице у Доброти, где је издржавао казну затвора због отмице и покушаја изнуде у Котору.

Лаурета Зуба

Албанка

Страхиња Данковић

Србин

Црно на бело: Документ из Приштине – Лична архива

ЧУДАН ТАЈМИНГ

Према његовим речима, ова лаж пласирана је само неколико дана после изјаве председника Србије да Србија не одустаје од истраге о убиству Оливера Ивановића.

– Не би ме зачудило да за неколико дана оптуже ове људе да су учествовали у убиству Оливера Ивановића или да су спремали ликвидацију неког високопозиционираног приштинског политичара – казао је Спасић и додао да је реакција БИА на најбољи начин раскринкала лажи Приштине.

Да је у питању подметачина по већ виђеном сценарију тврди и политички аналитичар Драгомир Анђелковић, који каже да је позадина оваквих измишљотина део плана да се опструише дијалог.

– Шиптари дефинитивно покушавају сада да нас компромитују пред завршницу бриселског процеса и да представе БИА као организацију која шурује са криминалцима. У питању је лажни сценарио компромитовања државе и службе, без икаквог основа – истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

РЕАКЦИЈЕ

МИЛОВАН ДРЕЦУН – Председник скупштинског Одбора за КиМ

Све личи на тешку медијску провокацију. Од тога да БИА ангажује плаћене убице па до тврдњи да стоји иза убиства Оливера Ивановића. Све су то подметања

БРАНКО РАДУН – Политички аналитичар

Многа нерешена убиства на Косову и у Србији долазе од криминалних структура из Црне горе и Албаније. Они заједно раде и угрожавају безбедност у региону, а на крају за та дела оптужују органе државе Србије

МАРКО НИЦОВИЋ – Бивши шеф београдске полиције

Личи ми да су се ти Црногорци склонили на Косово. Они тамо плате за своју заштиту и могу да се крећу слободно јер Косово није у Интерполу и зато је одлична база за скривање. Сада су, пак, косовски медији направили конструкцију да су то убице које раде за БИА да би подигли улог око преговора у Бриселу

Извор: republika.rs