Пентагон је саопштио да му је потребно више од 200 милиона долара за проналажење добављача низа компоненти за ловачки авион Ф-35 а због „потенцијалних санкција“ против неименоване „стране државе“.

То се готово сигурно односи на Турску, пише амерички портал Драјв у тексту под насловом „Пентагон ће ојадити буџет за резервне делове Ф-35 да би платио за избацивање Турске из тог програма“.

Прошлог месеца високи амерички војни званичник и представио је смернице начина на који ће Турска бити избачена из програма Ф-35, укључујући завршетак сарадње са бројним турским фирмама које учествују у изградњи стелт ловаца, а све због тога што је Анкара купила од Русије ПВО систем С-400.

Елејн Макаскер, заменик америчког секретара одбране, поптисала је захтев да се пребаци 206 милиона долара из војног будета за фискалну 2019. годину, намењених за делове. Ево оригинала тог документа, који мора пред Конгрес на одобрење да би ступио на снагу.

„Фондонви су потребни да би се помогао ланац алтернативних извора за програм Ф-35. Министарство (одбране) већ предузима кораке да пронађе алтернативне изворе компонената за Ф-35 да би се заштитило од потенцијалних прекида“, наводи се у образложењу и, између осталог, додаје: „Ово се тиче компонената које се производе у страним државама које САД сматрају потенцијалном метом санкција, а које руше ланац снабдевања Ф-35.“

Овај документ, који је Пентагон сачинио у јуну 2019, показује шта ће се десити са Турском ако буде избачена из програма Ф-35 због увоза руског С-400. Седмог јуна ове године, Елен Лорд, заменик секретара одбране за набавку и сигурноста, изјавила је да ће почетком 2020. године бити извршен „дисциплинован и елегантан рез“ свих турских уговора о програму Ф-35.

Али Турска куповином руског С-400 ризикује и друге америчке санкције.

Пентагон наводи да је све ово неопходно да би се заштитла производња Ф-35 и пронашла замена за турске произвођаче авионских делова. Тај план ће се спроводити у три фазе. Наиме, турске компаније су једини произвођачи више од 400 различитих делова за Ф-35, како је Лордова саопштила.

Односи између САД и Турске, али и унутар НАТО, чије су обе државе чланице, искомпликовао се кад је Анкара купила руски С-400. Већина компоненти руских система већ се испоручена Турској, како је уговором договорено.

САД су више пута тражиле од Турске да се суздржи од куповине руских система одбране, а затим су отворено запретиле санкцијама.

Оставите Коментар