ОСНИВАЧ Мајкрософта, позвао је богате земље да уложе милијарде долара у развој вакцина како бисмо се могли припремити за следећу глобалну епидемију.

Гејтс је казао да иако су делта и омикрон варијанте ковида 19 неке од најзаразнијих вируса до сада, овај наредни би, према предикцијама које он поседује, могао бити са многом већом стопом смртности, пише Финациал Тимес.

Фондација „Билл & Мелинда Гатес“ и британски „Wеллцоме Труст“ донирали су 300 милиона долара Коалицији за иновације у припреми за епидемију (ЦЕПИ), која је помогла при формирању програма Цоваx који обезбјеђује вакцине земљама с ниским и средњим дохотком.

Организација настоји прикупити 3,5 милијарди долара како би се могло смањити раздобље добијања нове вакцине на само 100 дана. Гејтс је казао да су светски приоритети „чудни“ те да се данас филантропи и богате владе морају укључити у решавање проблема неједнаке расподеле вакцина.

– Када је реч о трошењу милијарди за спасавање трилиона у смислу економске штете и десетина милиона живота, рекао бих да се ради о прилично доброј полиси осигурања, рекао је Гејтс, напомињући како би такав наизглед огроман напор, чак и у економском смислу, спречио много гору штету – рекао је он.

Гејтс је рекао да су два велика донатора развоја вакцине током пандемије ковида 19, ЦЕПИ и америчка влада, били “храбри” јер су уложили у развој потенцијалних вакцина.

– Остатку света који себи не може приуштити таква улагања треба неко на њиховој страни.

Професорка Шери Гагандип Канг, чланица одбора ЦЕПИ-ја и виролог на Цхристиан Медицал Цоллегеу у Велореу у Индији, рекла је да би требало да очекујемо ​​да ће земље своје националне интересе ставити на прво место.

Оставите Коментар