У полемике о лику и делу Петера Хандкеа укључила се Биљана Србљановић.

Професорка и драмска списатељица била је један од саговорника на тему о одлуци Нобеловог комитета да му додели награду за књижевност за 2019. годину и сматра да је немогуће одвојити његов политички опус од књижевног.

Биљана је поделила текст с насловом „Зашто се свађамо око Хандкеа“ уз коментар: „Зато што је ђубре негационистичко“.

– Хандке не може да добије Нобелову награду јер је негациониста геноцида на самом крају двадесетог века. Да је у питању књижевник који је писао генијалне драме и има завидан опус, али је отворено негирао Холокауст и ишао на сахрану Ајхману. Да ли би икоме пало на памет да му додели Нобелову награду – пита се Биљана за Талас.

Она сматра да је ова одлука велики превид жирија.

– Не доводи се у питање таленат писца, али човек је ишао у Сребреницу, зна шта се тамо дешавало и одлучио је то да негира.

На питање да ли је уопште могуће одвојити политичко од књижевног, Србљановићева одговара да би то можда било изводљиво у неким случајевима, али да би се увек постављало питање, док у случају Петера Хандкеа то једноставно није изводљиво.

– Хандке не пише поезију о пролећу и цвећу, он пише политичку литературу. Чак и његове најбоље старије драме су политичке пар екселанс, а у последње време пише политичке памфлете, не може да се сабере откад је посрнуо – додаје она.

„Да ли бисте куповали новине људи који негирају Холокауст?“

Када је реч о начину на који разговарамо о Хандкеу, Србљановићева сматра да се читава расправа своди на једно питање – „то је за мене питање свих питања: однос према Сребреници. У било којој дискусији, довољна су два-три корака да дођеш до те тачке и ту се разилазимо. Има оних који сматрају да је то херојски чин или знају шта се десило, али мисле да је корисно и морално то негирати, а има и оних који сматрају да је то највећа срамота наше државе и да преко тога не може да се пређе.

Сукоб између Србљановићеве и Хандкеа траје годинама, и пре него што је добио највећу књижевну награду. Она му је двехиљадитих замерала подршку Милошевићу.

– Хандке уопште не разуме Србију, не зна језик, не познаје обичаје и нема појма о стварности у Србији. Зашто ниси изашао с нама на улице да срушимо Милошевића и дувао у пиштаљку – поручила му је тада Биљана.

2 KОМЕНТАРА

Leave a Reply