Константин Самофалов, члан председништва Социјалдемократрске странке Бориса Тадића, нудио је 2009. године, као високи функционер ДС, у једној од најгорих година у рату у Авганистану, да српски војници оду на нишан талибанима.

Самофалов, тада високи државни функционер, посланик и члан скупштинског одбора за одбрану и безбедност, учествовао је на једној трибини у Сан Франциску, као члан парламентарне делегације из Србије и, импресиониран великим зградама, које је дотад виђао само на филму (то је рекао у говору), осетио је потребу да понуди да српски војници масовно оду и учествују у борбама против талибана у Авганистану.

Говорећи о стратегији Србије, кад је реч о безбедности, Самофалов је рекао следеће:

  • Мислим да, ако бисмо донели одлуку да пошаљемо нашу војску у Авганистан, а размишљали смо о томе пре неколико година, али нисмо донели ту одлуку, било би много лакше за нас да се суочимо и са нашим сопственим проблемима. Јер, ако нисмо спремни да помогнемо нашим партнерима, онда није лако очекивати да ће вам они помоћи да решите ваше проблеме. Савремени ризици и изазови, као што су тероризам, организовани криминал и пролиферација оружја за масовно уништење не познају границе, и ниједна држава не може сама да се бори против њих. Верујем да није фер да ми, као европска земља, мала али ипак европска земља, очекујемо од Америке и западноевропских земаља да се сами боре против тих изазова који утичу на све нас. Наша јавност је била шокирана прошле године кад је Србин, члан мировне мисије УН у Пакистану, погинуо у самоубилачком бомбашком нападу у Пешавару. Зато верујем да не постоји други пут за Србију. Можда ће нам бити потребно неко време, али имамо много младих људи који агресивно раде на томе да се ово оствари.

Самофалов је затим кроз смех са публиком делио одушевљење високим зградама у Сан Франциску, али и посетом Ајови.

Подсетимо, 2009. (када је Самофалов одржао овај говор), 2010, 2011. и 2012. година биле су убедљиво најкрвавије године у сукобу у Авганистану. Само су Американци 2009. године изгубили 310 војника, 2010. чак 496, 2011. године 412, а 2012. 302 војника. Број тешко рањених и осакаћених се сваке године изражавао у хиљадама. Свака држава која је послала војнике у Авганистан дочекала је некога од њих у ковчегу, а укупан број погинулих војника „коалиције“ био је 3.502.

Оставите Коментар