Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда усвојила је на седници иницијативу да парк на Савском кеју понесе име хуманитарке Диане Будисављевић, која је у Другом светском рату спасила више од 15.000 српске деце из логора у Независној Држави Хрватској (НДХ).

На заседању усвојене су и иницијативе и да централни парк на простору Београда на води, уз Булевар Вудроа Вилсона и Николаја Кравцова, понесе назив Савски парк и да се подигну споменици војводи и сликару Петру Николајевићу Молеру и архитекти Александру Дероку, саопштила је Градска управа.

У образложењу се наводи да је у анкети која је трајала до 11. маја, највише предлога грађана било да се тај простор Београда на води назове Савски парк.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић у својству грађанина је поднео предлог да парк који се протеже од Бранковог моста до Бетон хале, где ће и бити подигнут споменик Диани Будисављевић, понесе њено име.

Весић је истакао да је њена борба била јединствена и да је својим пожртвовањем и несебичном љубављу према српском народу учинила да је Србија никада не заборави.

У иницијативи заменика градоначелника стоји и да споменик Петру Николајевићу Молеру треба да буде подигнут у парку у Молеровој улици на Врачару.

Весић је заједно са градским урбанистом Марком Стојчићем поднео иницијативу да се споменик Александру Дероку подигне на платоу на углу Топличиног венца и Чубрине улице.

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда усвојила је и захтев Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда да се Споменик лучком раднику, дело вајара Радете Станковића, који се налази на Савском кеју, због реконструкције кеја премести ближе главном степеништу, тако да буде на репрезентативнијој локацији.

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here