Данас се навршава 92 године од смрти славног Војводе Степе Степановића, а Србија препознаје потребу неговања традиције и потребу сећања на наше претке који су нас и те како задужили, те је данас у Чачку скромно обележена годишњица од његове смрти.

„Пре неколико година формиран је Владин одбор за неговање традиције, између осталог једна од манифестација која је из тог одбора је обележавање годишњице смрти. Ово је место једног од највећих српских војсковођа. Поред тога у његовом животном путу од Београда до Чачка, цео живот је провео у ратној униформи. Време и околности су нажалост биле такве да Србија није имала предаха у том времену. Први његови борбени задаци су били још као питомца, као питомац отишао је на ратиште и том приликом добио одмах орден“, рекао је Миодраг Kапор, државни секретар Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Kапор је истакао да је војвода Степа степановић био човек који је као личност био скроман, тих, повучен , одмерен, с друге старне врло одлучан, храбар, непоколебљив официр.

„Војвода Степа Степановић је водио неке од судбинских битака за нашу земљу. Оно што ми данас морамо да радимо, јесте да не дозволимо да се такви наши преци забораве. Жао ми је што је још увек време короне и што немамо овде бар 500 ђака. Неговање традиција подразумева да наша садашња млада и будућа поколења која ће доћи науче, шта су то урадили наши преци да би ми данас живели у слободној демократској заједници“, закључио је Kапор.

Чачани су поносни што је велики војвода Степа Степановић одлучио да после своје славне животне епопеје последњих 11 година свог живота проведе у граду на Морави.

„По казивању славног војводе степе Степановића Чачани су били најхрабрији војници и на Мачковом камену, и на Церу и на Јадру, као и на пробоју Солунског фронта. Живео је скромно, те сам податак да је прва пензија била изузетно висока и да ју је он вратио, у то време, то је било три пара волова. Следећа пензија му је смањена за три пута, онда је исту прихватио, што говори о његовој скромности и врлинама, као и о великом давању српском роду, да би смо данас живели у слободи“, казао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Тодоровић је истакао да је Град Чачак давних година тог славног војводу прославио и улицом и кућом у којој је живео и реконструкцијом те куће, као и да се наставља у том правцу, а и Основна школа у Горњој Горевници носи име овог великог војводе.

„Наш град чини све да се одужи великанима српске историје, с поносом кажемо да смо ми Чачани изабрани да будемо последње животно уточиште великог Војводе Степе Степановића и данас веома скромно, због пандемије обележавамо 92 године од његове смрти, а надам се да ћемо већ наредне са много више ученика и људи који желе да чују и виде, ко је био Војвода Степа Степановић, те да одају почаст и њему и свим борцима који су ратовали заједно са њим“, закључио је Тодоровић.

Оставите Коментар