Руском војском од 70 хиљада бајонета и сабљи командовао је генерал Гурко.

Министерство обороны РФ

15. јануара 1878, започела је тродневна битка код Филипопоља (данашњи бугарски град Пловдив), једна од последњих битака Руско-турског рата 1877-78. године.

У том боју, руска трупе, под командом генерала Јосифа Владимировича Гурка, уништиле су план турске команде да се створи нова снажна линија одбране у предграђу Истанбула.

Након преласка руске војске преко Балкана, за комаданта Западне турске армије је именован Сулејман-паша. Он је успео да између Софије и Филипопоља концентрише 50.000 војника. 

Не очекујући пробој средином зиме, Турци су се повукли из свих пролаза Балканских планина, тако да могу, када се окупе у Адријанопољу (данас Једрене), сигурно штитити престоницу Отоманског царства – Истанбул.

Ударним продором руске војске од 70 хиљада бајонета и сабљи командовао је генерал Гурко, који је одлучио да не дозволи непријатељу да окупи све снаге, тако што је пресекао део војке која је одступала из древног Филипопоља.

У ноћи 16. јануара, неколико ескадрила руских улана отишло је, неприметно за Турке, у Филипопољ освојивши зграду градске жељезничке станице. До јутра читав град је већ био у рукама руске војске, али су се су се борбе у близини наставиле још један дан.

Њихова победа натерала је скоро 30.000 турских војника на повлачење, који су одсечени остали одсечени од пута ка Истанбулу, а турска команда није успела да спроведе стварање нове линије одбране.

Након три дана борби код Филипопоља, непријатељ је претрпео велике губитке – 20 хиљада је убијено и рањено. Заробљена је сва турска артиљерија од 114 топова.

Извор: glasmoskve.rs