Немири у Казахстану настављени су у току ноћи а полиција је саопштила да су зграде администрације и полиције у Алма Ати биле мета напада и да је дошло до размене ватре између нападача и припадника снага безбедности и војске. Више десетина нападача је ликвидирано а њихов идентитет се утврђује.

Војска је у току ноћи изашла на улицу и предузела операцију против свих оних који су пљачкали по граду и уништавали имовину. Припадника војске сада више нема на Тргу Републике.Становници Алма Ате добили су смс поруку да се у граду спроводи антитерористичка операција.

Тренутно је на централном тргу остало неколико демонстраната, али нови почињу да пристижу.

Демонстранти су током ноћи опљачкали велики број супермаркета, разбијали стакла, чупали семафоре.

У Нур-Султану, главном граду Казахстана, јутрос је мирно, демонстраната на улицама нема. У граду и даље нема интернета, градски превоз ради нормално а специјалне снаге обезбеђују резиденцију председника.

Народна банка Казахстана обуставила је рад, због чега су у престоници затворене све банке и мењачнице, већина банкомата не ради. Грађани су претходно масовно подизали новац.
Велики број летова из Нур-Султана у Алма Ату је обустављен.

Председник је јутрос издао више налога влади – да се обезбеде дипломатска представништва и представништва страних компанија у земљи, као и да се оформи истражна група која ће утврдити узроке онога што се догодило и одговорне привести правди.

Такође, војска, полиција, Национална гарда и друге снаге безбедности треба да подигну борбену готовост.

Токајев је наложио и да се оформи комисија за процену штете и успостави директна линија са грађанима како би правовремено могли да добију информације о повређенима или несталима, као и да се омогући нормалан рад банака.

Подсетимо, масовне демонстрације због повећања цена гаса које су одмах после Нове године избиле у Казахстану прерасле у немире. На територији целе земље уведено је ванредно стање, влада је поднела оставку, а председник Касим-Жомарт Токајев је оно што се дешава у земљи назвао агресијом споља и обратио се за помоћ ОДКБ. У сукобима је погинуло осам припадника снага безбедности.

Оставите Коментар