У историјском уџбенику за ученике осмог разреда основне школе издавачке куће Герундијум наведено је да је битка названа по караули Кошаре која се налазила на граници СРЈ и Албаније, у близини Ђаковице и да је почела 9. априла 1999. године.

У уџбенику је наведено да је циљ напада на караулу Кошаре био продор „дубоко у простор Косова и Метохије да би се омогућио копнени напад“. Уз сталну ваздушну и артиљеријску подршку удружене снаге су напале припаднике Војске Југославије. Захваљујући храбрости војника, наводи се у уџбенику, напад је заустављен на самој граници а линије одбране су остале непробојне до краја агресије.

У борбама на Кошарама учествовали су војници и официри 53. граничног батаљона, 125. моторизоване бригаде Приштинског корпуса, 5. батаљона војне полиције, 63. падобранске и 72. специјалне бригаде. Остало је сећање на хероје потпоручника Предрадга Леовца, водника Ивана Васојевића, војника Тибора Церну и њихове другове. У одбрани домовине на Кошарама живот је изгубило је 108 војника војника и официра Војске Југославије, наводи се у уџбенику историје за осмаке.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар