Границе ће још неко време бити затворене, док ће градски превоз у почетку моћи да користе само запослена лица.
У Србији ће сутра, на Ђурђевдан, бити укинуто ванредно стање. Међутим, стручњаци наводе да ће на снази остати одређене мере против епидемије, а да је лична одговорност у наредном периоду од пресудног значаја!

Остају ванредне мере у оквиру епидемије од посебног значаја, а тиме и социјално дистанцирање, ношење маски и рукавица, забрана јавног окупљања, рада школа, позоришта, биоскопа.

На иницијативу Министарства одбране, Влада Србије сагласила се на јучерашњој седници да председник и премијерка упуте Народној скупштини заједнички предлог за укидање ванредног стања јер је „дошло је до успоравања епидемијског тока ковида-19 и пада интензитета активности вируса“, те се не може сматрати обољењем од јавно здравственог значаја које представља опасност највишег степена ризика.

То практично значи да ће већ од четвртка бити укинут полицијски час, полиција и војска ће се повући са улица, а кретање ће бити нормализовано. Међутим, на снази и даље остају ванредне мере у оквиру проглашења епидемије од посебног значаја.

-И након укидања ванредног стања остаће забрана јавног окупљања, забрана рада школа, позоришта и биоскопа. У градском превозу постојаће обавеза ношења заштитне опреме, а за ношење маски у затвореним просторима као што су продавнице и маркети још ћемо видети да ли ће то бити формулисано као забрана. У сваком случају, јасна препорука струке јесте да се те мере поштују – нагласио је доктор Kон, уз прецизирање да ће уместо забране контаката препорука бити избегавање контаката.

Он је навео да старијима од 65 година неће бити забрањено кретање, односно да за њих неће важити никакве посебне мере, већ да ће сами морати да преузму личну одговорност да се заштите од овог смртоносног вируса.

Остају препоруке избегавања контаката и држања физичке дистанце од два метра. И даље је на снази карантин од 14 дана приликом уласка у Србију, али да ће се одлуке о томе доносити у складу са међународним договорима и мерама.

Овако се треба штитити

  • Избегавање контаката и социјално дистанцирање
  • Физичко дистанцирање од два метра
  • Ношење маски и рукавица у затвореном простору, нарочито тамо где је већа циркулација људи
  • Старији од 65 година и хронични болесници да не излазе без преке потребе

Ово је и даље на снази

Забрана јавног окупљања

Забрана рада школа, позоришта и биоскопа, утакмице без публике

У градском превозу постојаће обавеза ношења заштитне опреме

Градски превоз ће се користити у четири фазе, а у почетку ће моћи да се возе само запослена лица

У угоститељским објектима ће бити потребно држати социјалну дистанцу и користити заштитна средства

Границе ће још неко време бити затворене

После отварања граница остаје мера обавезне изолације од 14 дана за грађане који се врате у нашу земљу

--

Leave a Reply