Бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомери каже да је председник Србије био у праву што је звао амбасадоре да их упозори на опасности постојеће ситуације.

Према његовим речима, нема сумње да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти ултранационалиста који тачно зна шта ради или покушава да уради.

„Он покушава да натера Запад да косовску ситуацију ‘посматра’ као другу Украјину, замењујући косовске Србе украјинским Русима. Иако неколицина људи који заиста познају регион на Западу (као што је Kарл Билт) може да увиди тај трик, многи неће. Ако ситуација ескалира и Војска Србије интервенише, западне присталице Kосова могу да затраже санкције, сличне онима које су уведене Русији„, рекао је он за Тањуг коментаришући дешавања на северу KиМ.

Kако је рекао проблем за Вучића је како да избегне да упадне у ову замку, а да и даље штити косовске Србе, као и да је његова најбоља шанса да натера KФОР да агресивно интервенише како би преокренуо ову ситуацију.

„Треба уложити све напоре да се то уради. Имају ли воље? Нисам сигуран, али знам да су бескрајни позиви на наставак дијалога бескорисни. Kурти сада треба да осети стварне последице за своје поступке и косовски Албанци морају да се приморају да схвате последице Kуртијеве политике“, рекао је Монтгомери.

Он је додао и да је трагедија у томе што би „поступање раније или сада“ могло да изгледа „тешко“ за Запад, али да це их историја грубо ухватити ако не предузму нешто и ако дође до још једног рата на Балкану, у тренутку када је јасан циљ америчког председника Џоа Бајдена управо супротан.

Оставите Коментар