Дејтонски споразум никога не задовољава и САД су требале рат у БиХ зауставити са јасним исходом – поделом БиХ, рекао је бивши британски дипломата, аналитичар и директор агенције Нова Европа Тимоти Лес у интервјуу за Глобус.

Истакао је да би се поделом БиХ успунила жеља Срба и Хрвата, те успоставила бошњачка држава.

Лес је нагласио да је Вашингтон оптеретио БиХ са споразумом који ни једна од „локалних страна“ није прихватила и сада покушава да га ревидира.

– Главни резултат је био продужење рата, иако путем политике, а не борбе, на штету било каквог економског развоја земље – изјавио је Лес.

Он каже да нико нема одговор како побећи од „дејтонске баријере“.

– Моје је мишљење да се БиХ треба преобликовати у високо децентрализовану земљу – каже Лес за Глобус.

Истиче да би се таквом поделом омогућило да свака национална група води своје послове.

Лес каже да то не би одговарало Бошњацима, који имају моћ вета.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– САД су јасно ставиле до знања да неће наметати уставну реформу. То значи да ће се локална борба наставити, вероватно услед неке међународне кризе која одвлачи пажњу САД и омогућава Србима и Хрватима да се одвоје без ризика од казне – навео је Лес.

Лес је коментарисао и словеначки нон пејпер о промени граница на западном Балкану, и истакао да стварни проблем јесте етничко питање.

– Немамо пуно доказа, али из мог читања ситуације, Љубљана је одлучила да стави идеју прекрајања граница на сто, јер је као блиски сусед забринута због парализе у региону и верује да се нешто мора учинити. За разлику од претходних међународних покушаја да се Балкан „поправи“, који су избјегавали праве проблеме и који су зато пропали, Љубљана верује да је дошло време да се реши основни узрок посусталости у регији – истиче Лес у интервјуу за Глобус.

Лес каже да је Балкан оптерећен неоствареним жељама Срба, Албанаца и осталих да остваре националне државе и додаје да неће бити мира нити било каквог развоја док се та тежња не оствари.

Лес је истакао да француско-немањчки нон пејпер представља само понављање.

-То је основно понављање дугогодишњег става ЕУ о томе како треба решити косовски спор, који се враћа на Ахтисаријев план из средине 2000-их. Вероватно је тај нон пејпер, као што је Србија тврдила, потекао из Брисела, а из тактичких разлога обелоданила га је Приштина. Али предлози изнесени у њему неће ништа променити, јер ни Ахтисаријев план није успео. Компензација која се нуди Србији није довољна. Србија може прихватити замрзнути сукоб на Косову и чекати тренутак када ће разменити Космет за Републику Српску – рекао је Лес.

Оставите Коментар