Бивши дипломата и директор Нове Европе Тимоти Лес изразио је уверење да ће се Република Српска „коначно одвојити од Босне и Херцеговине“.

Он је у интервјуу за НИН рекао да су Срби екстремно незадовољни заједничким животом и да осећају да им је безбедност угрожена под политиком Сарајева и да су дубоко повређени наметнутим одлукама, нарочито током управе Педија Ешдауна, која их је додатно одвојила од БиХ.

„Свакако сматрам да ће се Република Српска коначно одвојити од Босне и Херцеговине. Разлози за то су двоструки. Један је што су Срби екстремно незадовољни заједничким животом, осећају да им је безбедност угрожена под политиком Сарајева и дубоко су повређени наметнутим одлукама, нарочито током управе Педија Ешдауна, која их је додатно одвојила од БиХ“, рекао је он и додао:

„Други разлог због кога ће се одвајање и догодити је промена међународног окружења. Последњих двадесет година Запад је имао надмоћ над Босном и држао све опције затвореним, што значи да чак и ако су босански Срби желели да се дистанцирају од Сарајева, то им није било дозвољено. Данас се Европска унија суочава са пропадањем и минималним утицајем који има у Босни због чињенице да не планира проширење. Интересовање САД за Балкан данас пада. То ствара ситуацију у којој босански Срби имају прилику да погурају своју идеју одвајања….“, навео је он.

Одговарајуићи на питање где је ЕУ у тим процесима, као унија којој се све те државе припдружују и од којих зависи њихова унутрашња политика последњих скоро две деценије, Тимоти Лес је одговорио:

„Донедавно ЕУ је била регионални полицајац, који је ту одговорност у последњој деценији преузео од САД. Начин на који ЕУ приморавала на реализацију одређених политика текао је с изговором стицања чланства. Другим речима, ЕУ је овом региону понудила шансу да се придружи тој организацији ако сахрани националне фрустрације. У неком смислу је то чак и остварено. Председник (Александар) Вучић ради на постизању компромиса са Приштином, умирује босанске Србе, највише зато што жели чланство у ЕУ. Међутим, ова фаза историје је сада готова. ЕУ је у стању неповратног пада, па је понуда о чланству повучена. ЕУ има мало да понуди овом региону осим новца, па самим тим нема ни ауторитет“, навео је Лес.


Д. Пејовић