Бивши командант специјалне француске јединице у саставу Кфора, пуковник Жак Огар рекао је да би убиство Оливера Ивановића могло да има последице по цео регион.

Фото: EPA – VALDRIN XHEMAJ

Говорећи за десничарски портал „Бреиз инфо“, Огар је рекао да је убијен „поштован и важан лидер косовских Срба“, што би могло да изазове нестабилност и на Косову „под влашћу албанских сецесионистичких власти“, али и шире.

„Балкан је нестабилна регија где злочин ове природе, узимајући у обзир посејано семе бројних тензија, може да поново оживи мржњу и изазове сукобе“, рекао је Огар.

Говорећи о Србији, бивши француски одликовани официр, који се од одласка у пензију појављује углавном на маргинама француске медијске сцене, каже да је ситуација у земљи „тешка“.

„Земљу је упропастио распад Југославије од 1991. до 1999. године, економски стандард је низак, економија мора да се потпуно обнавља. Земљу од почетка ратова системски демонизују на Западу – САД, Немачка, Британија, НАТО, а и Француска се нажалост придружила, заборављајући старо пријатељство са Србијом, које је учвршћено у борби против заједничког непријатеља од 1914. до 1918. године“, рекао је Огар.

Огар је истакао чврсту „природну везу словенских и православних земаља“ Србије и Русије, наводећи да на другој страни постоје „константни напори ЕУ и НАТО да привуку Србију у свој табор“.

„Није претеривање када се каже да је Србија растрзана између илузија ЕУ и НАТО и својих корена, историје и културе. У том смислу, питање Косова је централно и од круцијалне важности“, рекао је Огар.

Како је навео, Косово је „откинуто“ бомбардовањем НАТО 1999. године, упркос Резолуцији 1244, а „покрајину сада насељава већински албанско становништво због демографских фактора и етничког чишћења српског становништва почев од 1999. године“.

„Мањинско становништво на Косову је угрожено, ‘власти’ тзв. ‘Републике Косово’ спроводе политику застрашивања, протеривања, убистава, киднаповања, уцена и у том контексту Срби на Косову се осећају напуштеним“, рекао је Огар.

Такође, он је навео да „јачање Русије под влашћу Путина и Медведева може да помогне Србији и успостављању српског суверенитета на Косову уз поштовање Резолуције 1244“.

Огар је био на Косову од 1999. године, као шеф француских специјалаца, а познат је по просрпским ставовима и књизи „Европа је скончала у Приштини“, која говори о „тајном рату“ на Косову и укојој се осуђује политика Запада према сукобу на КиМ.

Одликован је Орденом Светог Саве због помоћи православним манастирима на Косову, а пензионисао се 2000. године.

Извор: b92.net