Бивши официр ЈНА Драгомир Грујовић из Чачка, затражио је држављанство Руске Федерације, јер је против њега Окружни суд у Новом Месту у Словенији подигао оптужницу за ратни злочин, јер није хтео да преда магацине ЈНА у којима се тада налазило седам милона литара горива

Грујовић подсећа да су водник Дејан Kовачевић и он 1991. избавили из касарне 38 дечака старости 19 година разних националности.

– Успели смо да их спасемо на тај начин што нисмо предали складиште, никога у окружењу нисмо дирали и нико није страдао – прича Грујовић.

Бивши капетан објашњава да му је због наводног ратно злочина Окружни суд у Новом Месту 16. септембра 1997. године у одсуству одредио притвор и за њим расписао међународну потерницу. Исти суд је средином 2007. обновио потерницу путем Интерпола, а сада и заказао суђење за 13. октобар.

– У Окружном суду у Новом Месту управо се припрема почетак суђења против мене под оптужбом да сам током сецесионистичког рата у Словенији, 1991.починио ратни злочин. Немам намеру да се предам властима Словеније и нећу отићи на суђење. Србија по Уставу не може другој држави да изручи свог држављанина оптуженог за ратни злочин, без његовог пристанка, али то би се променило уласком Србије у Европску унију – навео је он.

У писму које је упутио руском амбасадору Александру Чепурину, Грујовић моли да постане држављанин Руске Федерације, дајући реч да ће „бити одан и служити новој отаџбини“, исто као и својој Републици Србији, „за коју је увек спреман да да свој живот“.