Бивши оперативац ЦИА, Џозеф Асад је позвао САД да одбије захтјев Црне Горе за његовим изручењем након што је расписана потјерница по захтеву Специјалног тужилаштва, пише „Гардијан“.

Он се огласио преко свог адвоката и поручио да се ради о кампањи обмане против „лојалног Американца који није имао никакву улогу у криминалним дјелима или пучу у Црној Гори“.

Асад појашњава да је у Црној Гори боравио да би безбједоносно савјетовао западног политичког консултанта и истиче да је права завјера управо тврдња тужилаштва да се ради о завјери.

– Тврдње режима о покушају пуча су поткопане начином на који су управљали такозваним мозгом операције и доказима. Особа коју је режим означио као вођу и терористу је пуштена из притвора – истиче Асад.

Асад тврди да је оружје које су завјереници наводно требало да користе уништено од стране власти, да се радило о углавном ловачким пушкама и да одбрани није било омогућено да их испита.

– Када им је затражено да покажу доказе како би подупрли оптужбе, режим је одбио и доказе прогласио државном тајном – вели Асад.

Његов адвокат Винсент Ситро није информисан о оптужбама против Асада. Нијесу му достављена никаква документа, те да због тога не може да коментарише саопштење тужилаштва.

Асад је директор безбедносне агенције „Перегрине Цонсултантс“ из Абу Дабија, чији је сувласник његова супруга Мишел, бивша агенткиња ЦИА.

У оптужници против 14 особа, тврди се да је Асад у име Демократског фронта тражио помоћ од америчке приватне безбједносне агенције за контраобавештајни надзор и извлачење људства у вријеме избора.

Политички консултант и креатор кампање ДФ, Арон Шавив тврди да је од Асада тражио да уради процену безбједности за њега и да он није имао никакве везе са Демократским фронтом.

Извор: ИН4С

Advertisements
--