„Ако не постоји војска, која је један од стубова друштва, не постоји ни држава“, каже за „Ало!“, некадашњи оперативац Државне безбедности Божидар Спасић.

У домаћој јавности поново се повела дискусија о томе колико би враћање обавезног војног рока коштало државу међутим, стручњаци истичу да би од тог потеза Србија имала само бенефите.

Како за „Ало!“ објашњава бивши оперативац ДБ-а Божидар Спасић, Србија је укидањем служења војске укинула људима шансу да испуне дужност и жељу да се одазову војном позиву.

Утицај на младе

– Млади људи који служе војни рок нашли би се у другачијој средини, у другим околностима, које би их припремиле као личности за живот. Са одласком у војску стварају се нови контакти, упознају нови људи, а све то би се позитивно одразило на њих као људе – каже Спасић.

Фактор одвраћања

Према речима Божидара Спасића, јака војска је и озбиљан фактор одвраћања свих оних који би имали намере да нешто пробају да ураде на територији Републике Србије.

– Десетине хиљада војника, то је већ респектабилна снага која би утицало на земље у окружењу уколико би се одлучиле на одређене потезе – каже Спасић.

Покретање индустрије

Јачање војске довело би и до покретања војне индустрије, што би довело и до отварања нових радних места и производње.

– То би могло да се назове „њу дил“. Отворили би се могућности за нове послове и производњу, који би требало да подмире потребе веће војске. Произвођачи би ту имало много посла, потребно је све, од униформи и чизама, опреме, па све до бојлера и чесми за касарне – истиче наш саговорник.

Обучена радна снага

Грађани који заврше војску имали би могућност да остану и запосле се у армији, али и у полицији. Тако би држава добила обучену људску инфраструктуру, док би грађани стекли неопходна знања и вештине за будућа радна места, у бројним секторима.

Бенефити за ИТ индустрију

– Војска више није креда и зелена табла. Уместо физичке обуке млади би данас могли да пролазе обуке из ИТ сектора, разне рачунарске курсеве. Од тих знања, која су потребна и војсци, и те како би имали погодности приликом запошљавања – истиче Спасић.

„Војска би себе исплатила“

Како објашњава наш саговорник, иако многи причају да би увођење војног рока Србију коштало милионе долара, нико не помиње да би од војске могло и да се заради, али и да би она себе могла да исплати.

– Гласине о 700 милиона евра нису тачне. Србија још има капацитете које би могла да обнови са врло мало улагања, попут полигона и касарни која још није распродала – истиче Спасић.

Д.К.

Извор: alo.rs

Оставите Коментар